Olivier Chastel: voor een betere samenwerking tussen het voorzitterschap van de Raad en het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op dinsdag 14 september 2010.

De Staatssecretaris voor Europese zaken ontmoette op 14 september Europees parlementslid Klaus-Heiner Lehne, die ook voorzitter is van de Conferentie van voorzitters van de commissies van het Europees Parlement.

Dit onderhoud volgde op het idee dat ontstond tijdens de ontmoeting tussen het Belgisch voorzitterschap en de Conferentie van Voorzitters in juni 2010, om de banden tussen de Raad en het Parlement aan te halen. Volgens Olivier Chastel is de bedoeling van deze ontmoeting een beter overleg over de werkzaamheden van de Raad en van het Parlement, vooral voor wat betreft de planning van wetgevingsdossiers. Er namen ook vertegenwoordigers van de twee andere leden van het Trio deel aan deze vergadering.

Olivier Chastel en Klaus Lehne bespraken verschillende dossiers waarover het Belgisch voorzitterschap tot een akkoord wil komen. Inzake de Europese Dienst voor Extern Optreden werden de onderhandelingen opgestart tussen de Raad en het Parlement over de financiële regeling en over het personeelsstatuut. « Het blijft de bedoeling om het dossier in oktober af te ronden, zodat de dienst vanaf 1 september operationeel kan zijn », verklaarde de Staatssecretaris.

Hij vermeldde ook het belang dat het Belgisch voorzitterschap hecht aan de uitwerking van het burgerinitiatief vóór eind dit jaar. Er is een stemming gepland voor de plenaire zitting van midden december.

« Voor wat betreft de richtlijn AIFM (alternative investment fund managers directive), heeft de triloog van 8 september weer hoop gegeven op een akkoord », zei de Staatssecretaris. Het Belgisch voorzitterschap zou graag een akkoord bereiken over de richtlijn inzake de beheerders van investeringsfondsen ter regulering van de hedge funds en de « private equity »- bedrijven.

« Het Belgisch voorzitterschap zal ijveren voor een goed verloop van de jaarlijkse begrotingsprocedure in het kader van een efficiënte samenwerking tussen de instellingen », zei Olivier Chastel betreffende de begroting 2011 van de EU.

Eerste Minister Yves Leterme en Staatssecretaris Olivier Chastel ontmoeten op 17 september de Voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek. De Conferentie van Voorzitters van de commissies van het Europees Parlement heeft ook gevraagd om Olivier Chastel te kunnen verwelkomen tijdens de plenaire zitting van dinsdag 19 oktober om een balans op te maken van de eerste helft van het Belgisch voorzitterschap van de EU-raad.