Lidstaten aangespoord tot meer overleg over wapenhandel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 14 september 2010, 10:30.

Export van militaire goederen is een belangrijke bron van inkomsten voor vele lidstaten: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje behoren tot 's werelds grootste wapenuitvoerders.

Iedereen weet dat nationale veiligheid bijzonder gevoelig ligt en dat in deze sector een internationale deal van de ene lidstaat ontsteltenis kan veroorzaken in de andere. Sommige parlementsleden stellen daarom voor om het EU-overlegmechanisme over militaire transfers naar derde landen te verbeteren.

De parlementsleden bespraken vorige week in Straatsburg met de Raad de controle op wapenexport. Een reden tot ongerustheid zijn de recente Franse plannen om aanvalsschepen aan Rusland te verkopen.

Op dit moment bestaat de Europese wetgeving uit een Gemeenschappelijk standpunt van de Raad. Hierin wordt de nationale soevereiniteit in beslissingen over de transfer van militaire technologie en materiaal bevestigd, maar worden de lidstaten ook gevraagd jaarlijks verslagen uit te wisselen over de uitvoer van militaire goederen.

Parlementsleden vragen om meer solidariteit

De parlementsleden die aan het debat deelnamen beklemtoonden het belang van de defensie-industrie. Tegelijk vroegen ze om meer Europese solidariteit door het overlegmechanisme te verbeteren. In deze context verwezen ze naar principes uit het Verdrag van Lissabon i en het Gemeenschappelijke standpunt van de Raad, zoals politieke solidariteit, het nakomen van internationale verplichtingen en de eerbiediging van de mensenrechten.

Olivier Chastel van het Belgische Voorzitterschap stelde dat de EU "in vergelijking met de rest van de wereld, het meest volledige controlemechanisme voor wapenuitvoer bezit". Bovendien werden de lidstaten in 2009 bevraagd over de uitvoer naar 14 landen en werd nader onderzocht waarom hen al dan niet een uitvoervergunning werd toegekend.

REF. : 20100910STO81931

Nadere informatie :

Al het nieuws