'Veel vooruitgang oprichting diplomatieke dienst'

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op zaterdag 11 september 2010.

Op de persconferentie van zaterdag 11 september in Brussel, na de afloop van de Informele Vergadering van Ministers van Buitenlandse Zaken (Gymnich), wees Belgisch Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere erop dat het Verdrag van Lissabon i een keerpunt is in de organisatie van de externe betrekkingen van de Europese Unie i.

Vrijwel iedereen weet dit, merkte hij op, maar toch wou hij erop wijzen, want als gastheer van de Gymnich was het zijn ambitie deze nieuwe institutionele regel concreet toe te passen. Qua organisatie en personeel, zijn de Europese externe betrekkingen nog in een overgangsfase en dat is de reden waarom België in zijn rol van roulerend voorzitterschap de organisatie van de informele vergadering op zich heeft genomen. Op veel plaatsen zijn Belgische diplomaten nog aan het werk voor het EU-voorzitterschap i, maar Steven Vanackere benadrukte dat zij dat doen onder de politieke verantwoordelijkheid van de Hoge Vertegenwoordiger Cathy Ashton i - in lijn met België’s sterk Europees engagement. Voor de organisatie van deze vergadering, hebben de Belgische teams en die van de Hoge Vertegenwoordiger nauw en in een uitstekende verstandhouding samengewerkt, aldus Minister Vanackere.

Sinds het begin van zijn voorzitterschap, stelt de Belgische Minister aanzienlijke vooruitgang vast in de oprichting van een Europese diplomatieke dienst i. Overal ter wereld hebben delegaties van de Europese Unie de teugels van de vertegenwoordiging van de EU effectief in handen genomen. Slechts in een zeer beperkt aantal hoofdsteden, wordt deze rol nog vervuld door een ambassade van een lidstaat i. De werving van nieuwe delegatiehoofden vordert en vóór het einde van het jaar zou de nieuwe Dienst voor Extern Optreden operationeel moeten zijn. Naar verwacht zal Mevrouw Ashton in de week na de Gymnich de eerste benoemingen bekendmaken.

De informele vergadering van Brussel, voegt een nieuwe steen toe aan het Europees diplomatiek bouwwerk en zal toelaten de grondslagen te leggen van een nieuw Europees buitenlands beleid. In het bijzonder heeft Steven Vanackere de Hoge Vertegenwoordiger Mevrouw Ashton zijn erkentelijkheid willen betuigen voor het opmerkelijke werk dat zij heeft geleverd. Op minder dan een jaar tijd - en één jaar is niets in de geschiedenis van de Europese integratie - werd een enorme opdracht ondernomen. Behalve de eerste stappen voor de oprichting van de Dienst, heeft de Hoge Vertegenwoordiger een grondig werk uitgevoerd, een werk dat wij nooit eerder hebben ondernomen, over de coherentie van ons optreden tegenover onze strategische partners en onze invloed op het multilaterisme. De besprekingen hadden vooral betrekking op de strategische relaties die de Europese Unie met China et Turkije moet versterken. De debatten worden voortgezet tijdens de Raad Algemene Zaken die de Europese Raad van 16 september zal voorbereiden.