Belgisch voorzitterschap hoopt banden EU-Pakistan te versterken na catastrofe

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 9 september 2010.

In een gesprek met zijn Pakistaanse collega, Shah Mehmood Qureshi, verzekerde Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere, dat Pakistan hoog op de Europese agenda zal blijven staan. “Het is de intentie van de Europese Unie i om niet enkel in te staan voor de directe noden, maar de Pakistaanse situatie op een strategische manier aan te pakken”, aldus Vanackere.

Sinds begin augustus kampt Pakistan met een bijzonder zware humanitaire ramp. Uitzonderlijk hevige moessonregens zetten een groot deel van het land blank, wat zorgde voor tientallen miljoenen slachtoffers: doden, zieken en ontheemden.

De Europese Unie zette zich de voorbije maand al in om 230 miljoen euro vrij te maken voor het zwaar getroffen Pakistan. De Belgische regering schonk tot nog toe om en bij de 6 miljoen euro humanitaire hulp en, zo verklaarde minister Vanackere: “Dit sluit niet uit dat België nog meer steun kan bieden.”

Ook private donaties zijn uitermate belangrijk om het land de noodhulp te bieden die het nodig heeft.

Vandaar dat Vanackere ook drukt op het belang van de publieke opinie: de aandacht van het grote publiek mag niet verzwakken en ook binnen internationale organisaties, zoals de VN, is het van cruciaal belang Pakistan hoog op de agenda te houden.

“Maar”, zo zegt Vanackere - als vertegenwoordiger van het Belgische voorzitterschap, “de Europese Unie wil verder gaan dan enkel een donor voor noodhulp zijn.”

Omdat de nazorg van dergelijke catastrofes minimum even belangrijk is, wil de Europese Unie een structurele en constructieve strategie uitbouwen, die de handelsrelaties tussen de Unie en Pakistan moet versterken.

De EU wil Pakistan dus niet enkel een helpende hand reiken, maar de mogelijkheid verder onderzoeken hoe ze een onderlinge duurzame handelsrelatie verder kunnen uitbouwen.