Europarlementariërs bespreken humanitaire situatie na overstromingen in Pakistan
Europees Commissaris i voor Humanitaire hulp Kristalina Georgieva i benadrukte de noodzaak van directe hulp voor Pakistan tijdens een debat in het Europees Parlement i . Verder wees Georgieva ook op het belang van het verlenen van lange termijn steun aan Pakistan, op gebied van landbouw en infrastructuur. De europarlementariërs waren het er over eens dat het reactievermogen van de EU bij rampen, aanzienlijk is verbeterd.
Kristalina Georgieva zei dat het aantal slachtoffers is gestegen in Pakistan, sinds de vergadering met de Commissie voor Ontwikkelingshulp vorige week. Inmiddels zijn 20 miljoen mensen getroffen door de ramp, waarvan 12 miljoen direct hulp nodig hebben (vorige week was dit nog 8 miljoen). 1,8 miljoen huizen zijn verwoest en 3,4 hectare landbouwgrond staat onder water. Cholera en diarree heersen in de getroffen gebieden.
Directe prioriteit wordt nu gegeven aan het verzorgen van levensmiddelen, sanitair, gezondheidzorg en water. Hiervoor is een enorme hoeveelheid internationale hulpverlening nodig. Hierbij moet de veiligheid van humanitaire hulpverleners worden gewaarborgd.
Tot op heden heeft de EU snel en efficiënt gereageerd op de ramp in Pakistan, aldus Georgieva. De EU is de grootste donor, zowel qua geld als qua materiële hulp. De ramp is echter nog niet voorbij. Het is mogelijk dat de situatie nog verslechterd, voordat er verbetering plaats vindt.
De EU legt haar prioriteiten bij de zwakke groepen (kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen in afgelegen gebieden). Verder moet er ook al gedacht worden aan de lange termijn. Om het land terug te brengen naar een stabiele situatie zal er aandacht moeten worden besteed aan landbouw en infrastructuur. Hier zal niet alleen de EU Pakistan begeleiden maar ook andere internationale organisaties.
De lessen voor de EU die uit de ramp kunnen worden getrokken zijn o.a. dat klimaatverandering een enorme impact heeft en dat we rampen vóór moeten zijn. Verder zal het budget voor Ontwikkelingshulp en Humanitaire Zaken moeten worden uitgebreid. Een laatste punt is de afwezigheid van de EU in de media wat betreft deze crisis. "De zichtbaarheid van onze noodhulpvoorzieningen moet verbeterd worden", aldus Georgieva.
Reacties vanuit de fracties: veelal positief over aanpak EU maar kan nog beter
Filip KACZMAREK (EPP, PL) noemde de overstromingen "een enorme tragedie". Hij bedankte mevrouw Georgieva voor de snelle en adequate actie vanuit de EU. Hij onderstreepte het belang van het verlenen van steun op gebied van landbouw en infrastructuur voor de wederopbouw van het land. Bij gebrek aan aandacht hiervoor, zou een voedselcrisis kunnen uitbreken, waarschuwde hij.
Véronique DE KEYSER (S&D, BE) zei dat het 'slechte' imago van Pakistan de hulpverlening moeilijker heeft gemaakt. Hier valt nog veel te doen. Verder riep zei het Belgisch voorzitterschap op om aandacht te besteden aan het opzetten van een snelle reactie mechanisme in de EU. Ze benadrukte speciaal het lot van vrouwen in Pakistan: "Sommigen moeten binnenkort bevallen en, anderen hebben medische hulpverlening nodig, ik doe een oproep namens hen".
Charles GOERENS (ALDE, LU) zei dat zowel de EU als de lidstaten uitstekend hebben gereageerd op de ramp. Echter, het onderscheid EU-lidstaten i zou na het Verdrag van Lissabon i niet meer aan de orde moeten zijn. "We kunnen nog veel meer doen" benadrukte Goerens. De EU zou, als grootste donor van humanitaire hulp en budget, een heuse wereldmacht moeten worden, eindigde hij.
Jean LAMBERT (Greens/EFA, UK) drong aan op lange termijn verbintenis bij de internationale gemeenschap. Zij stelde onder meer voor om de internationale schuld van Pakistan van 3 miljard euro terug te schroeven. Zij riep verder de Pakistaanse grootgrondbezitters op om de getroffenen bij te staan en wellicht geen huur te vragen in de komende tijd.
Saijad KARIM (ECR, UK) zei trots te zijn op de respons van de EU en haar lidstaten. Hij zei verder dat het plannen van de wederopbouw nu ook al aandacht verdiend. Aan de ontwikkelingsagenda zal ook een agenda over handelspolitiek moeten worden toegevoegd.
Michèle STRIFFLER (EPP, FR), rapporteur van Humanitaire hulp, vroeg de Commissaris om ambitieus te zijn bij de presentatie van het voorstel om het reactievermogen van de EU bij rampen verder te verbeteren, in november.
Thijs BERMAN i (S&D, NL) benadrukte de door de EU toegezegde hulpgelden nu moeten worden waargemaakt. "Pakistan mag niet het slachtoffer worden van een onuitgesproken wantrouwen ... Humanitaire hulp is een plicht, los van politiek, zonder discriminatie", aldus Berman. Hij zei verder dat de prioriteit nu uit gaat naar het verstrekken van basisvoorzieningen. Pas als dit op orde is en goed gecoördineerd wordt kan aan de wederopbouw worden begonnen. Hij vroeg de Commissaris aan te geven wat zei nodig had voor betere coördinatie.
Louis MICHEL i (ALDE, BE) loofde commissaris Georgieva voor haar aanpak: "Grâce à votre action, les pays de l'Union européenne ont mobilisé 230 millions d'euros d'aide d'urgence, dont 70 millions de fonds européens. Cela a été dit, c'est remarquable, c'est magnifique. Votre présence là-bas est aussi un témoignage de ce que vous avez vraiment pris le problème à bras-le-corps". Toch waren er nog genoeg problemen die aangepakt moesten worden: "le problème des femmes, le problème de la santé, également le problème politique – parce que le risque de jeter ce pays dans les bras des extrémistes existe aussi".
Peter VAN DALEN i (ECR, NL) zei zich erg verbonden te voelen met het Pakistaanse volk, omdat Nederland ook de strijd tegen het water kent. Van christelijke NGO´s ter plaatse heeft hij begrepen dat in verschillende gebieden christelijke Pakistani worden gediscrimineerd bij de distributie van voedsel en medische hulp. Ook zijn er drie buitenlandse hulpverleners van christelijke organisaties vermoord door de Pakistaanse Taliban. Hij vroeg de Commissaris om ook hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden.
In haar reactie zei mevrouw Georgieva dat haar voorstel voor een toekomstige EU aanpak van hulpverlening op drie pilaren zal steunen: preventie, reactie en rehabilitatie. Zij benadrukte verder onze gezamenlijke verantwoordelijkheid in de kwestie. Op de korte termijn zal de aandacht uitgaan naar het verbeteren van de coördinatie van de hulpverlening.