Belgische voorzitterschap geeft prioriteit aan gelijkheid tussen vrouw en man

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op dinsdag 7 september 2010.

Vice-Eerste minister, minister van Werk en van Gelijke Kansen, Joëlle Milquet, was op dinsdagnamiddag aanwezig bij de ontmoeting onder hoge ambtenaren en experten inzake gelijkheid van vrouwen en mannen van de Europese Unie i, opgezet in het kader van het Belgische voorzitterschap. Ze stelde er het programma van het Belgische voorzitterschap voor rond gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Voor het Belgische voorzitterschap moet deze gelijkheid een absolute topprioriteit worden in alle domeinen van de samenleving. Ons programma sluit nauw aan bij dat van het Trio (Spanje-België-Hongarije) en is opgebouwd rond vier prioriteiten.

De gelijkheid van vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt verzekeren

Het Belgische voorzitterschap is het eerste voorzitterschap dat de Europese Strategie 2020 voor een intelligente, duurzame en inclusieve groei in werking mag stellen. Eén van de grote doelstellingen van deze Strategie is het optrekken van de tewerkstellingsgraad voor mannen en vrouwen tussen 20 en 64 jaar tot 75 procent tegen 2020. Momenteel bedraagt de gemiddelde tewerkstellingsgraad van de 20- tot 64-jarigen 69 procent, met name 76 procent bij mannen en 63 procent bij vrouwen. De globale tewerkstellingsdoelstelling kan dus slechts bereikt worden als de Europese Unie en de Lidstaten zich ertoe engageren de tewerkstelling van vrouwen op te trekken en daartoe een voluntaristische strategie uittekenen.

In het kader van de Europese Strategie 2020 zal het Belgisch voorzitterschap de lidstaten aansporen om in hun nationale hervormingsprogramma’s naast deze doelstellingen ook een kalender van de werkzaamheden op te nemen. Deze kalender moet informatie bevatten over de tewerkstellingsgraad en vorming van vrouwen, de strijd tegen de loonkloof en het optrekken van het aanbod aan opvangmogelijkheden voor kinderen die nog geen school lopen. Dat aanbod moet minstens even groot of groter zijn dan het cijfer dat de Raad van Barcelona in 2002 vastlegde.

Strijden tegen de loonkloof in het kader van de Europese Strategie 2020

De loonkloof bedraagt in Europa gemiddeld nog altijd 17,8 procent. Tijdens dit Belgische voorzitterschap maakt Joëlle Milquet de strijd tegen de loonkloof tot één van haar politieke prioriteiten. In deze loonkloof komen immers een aantal professionele ongelijkheden samen waaronder vrouwen op de arbeidsmarkt gebukt gaan. Daarom organiseert minister Milquet op 25 en 26 oktober 2010 een conferentie waarop een Europees rapport zal worden voorgesteld over de loonkloof tussen vrouwen en mannen in de 27 lidstaten. Aan de hand van dit rapport zullen de oorzaken geïdentificeerd kunnen worden. Deze conferentie zal door het Belgische voorzitterschap aangegrepen worden om alle sleutelrolspelers te mobiliseren voor het opzetten van coherentie en gerichte acties vanuit de lidstaten als strijd tegen de loonkloof. Op 6 december van dit jaar zullen conclusies aan de Epsco-Raad voorgelegd worden.

Geweld tegen vrouwen bestrijden

Tot op de dag van vandaag worden 20 tot 25 procent van de vrouwen nog altijd slachtoffer van geweld omwille van hun geslacht: huiselijk geweld, stalking, verkrachting, seksuele uitbuiting, genitale verminking, gedwongen prostitutie, eergerelateerd geweld, enzovoort. Het Belgische voorzitterschap zet de werkzaamheden voort die het Spaanse voorzitterschap opstarte en voorziet twee belangrijke evenementen in de strijd tegen het geweld jegens vrouwen:

  • Een conferentie, met de Europese Commissie i, over geweld tegens vrouwen

    Het Belgische voorzitterschap zal de Europese Commissie ondersteunen bij het uitwerken van een globale Europese strategie om dit geweld te voorkomen en te bestrijden. In dit verband zal het voorzitterschap hier samen met de Europese Commissie op 25 en 26 november een conferentie aan wijden.

  • Top van vrouwelijke ministers van de Europese Unie

    Het is cruciaal dat alle vrouwen die belangrijke functies bekleden voor deze zaak gesensibiliseerd worden. Daarom zal Joëlle Milquet alle vrouwelijke ministers van de EU uitnodigen om op 24 november 2010 aan het einde van de bijeenkomst een krachtige verklaring over de strijd tegen geweld jegens vrouwen te kunnen geven.

De nieuwe Strategie van de Commissie inzake gelijkheid van vrouwen en mannen begeleiden

De Europese Commissie zal op 21 september de nieuwe strategie (2010-2015) rond gendergelijkheid voorstellen. Op 26 oktober 2010 zal Joëlle Milquet hierover een informele vergadering van de ministers bevoegd voor gendergelijkheid opzetten om het over de concrete inwerkingstelling van die strategie te hebben. Het Belgische voorzitterschap wil de lidstaten betrekken bij de conclusies die de EPSCO-Raad van december hierover zal aannemen. Dit met het oog op een versterking van het engagement van de lidstaten voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.