Vanackere wil brug slaan tussen EU en burger
Nog vier maanden lang is België het schouwtoneel van Europese en internationale topbijeenkomsten. Volgens Belgisch minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere is dit een absolute buitenkans om de Unie dichter bij de burger te brengen. “Alle Belgen kunnen de vruchten plukken van ons Europees engagement, er is geen reden om dat niet goed uit de verf te laten komen.”
Welke van de talrijke ontmoetingen die u had in het kader van de voorbereiding van het voorzitterschap zal u bijblijven als de meest opmerkelijke?
Vanackere : De voorbereiding van ons Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i moest wel van start gaan met ontmoetingen met de Commissie en het Europese Parlement i . Deze twee instellingen zijn samen met de Raad de pijlers van het Europese gestel. Tijdens deze contacten werd ik telkens weer geraakt door de grote hoop die er bestond voor het Belgische voorzitterschap. Europa wordt geconfronteerd met grote uitdagingen: de economische en financiële situatie is niet gemakkelijk en door de invoering van het nieuwe Verdrag van Lissabon i moet onze ‘interne keuken’ gereorganiseerd worden. Toch voelde ik veel vertrouwen. De Europese commissarissen weten dat België het potentieel van de "institutionele motor", die de Commissie toch vormt, maximaal zal benutten. De Europese parlementsleden waarderen dat België rekening houdt met de institutionele versterking van het Parlement in het kader van het nieuwe Verdrag. Wij zijn ons bewust van de wens van de parlementsleden om hun rol van cruciale partner in het beslissingsproces van de EU ten volle te vertolken.
Hoe staat het met de voorbereidingen van de informele vergaderingen van de 27 Europese ministers van Buitenlandse Zaken van 10 en 11 september (‘Gymnich i’)? Welke punten zullen op de agenda staan en hoe belangrijk is een dergelijke vergadering?
De ‘Gymnich’ is een gelegenheid voor de ministers van Buitenlandse Zaken om op een informele manier met elkaar te praten. Het debat is vrijer omdat ze niet tot conclusies hoeven te komen. We bereiden momenteel de agenda voor onder leiding van Catherine Ashton i die deze Gymnich zal voorzitten. Het is mij een genoegen mijn Europese collega’s te mogen verwelkomen in Brussel op het Egmontpaleis. We zullen het zeker hebben over de relaties van de Europese Unie met Pakistan. Daarbij komt niet alleen de huidige humanitaire crisis aan bod. We zullen ook nagaan hoe we onze relaties met dat land, dat een belangrijke strategische rol vervult in Azië, verder kunnen uitbouwen. Het menselijk drama in Pakistan blijft duren en verplicht ons tot een inspanning op lange termijn - de heropbouw zal nog vele jaren in beslag nemen.
De relaties van de EU met de strategische partners vormen een centraal thema, mede ter voorbereiding van de Europese Raad i van 16 september die zich over hetzelfde onderwerp zal buigen. De traditionele afspraak met de 4 landen die momenteel onderhandelen over hun lidmaatschap van de EU -Turkije, VJR Macedonië, Kroatië en IJsland- zal ook een belangrijk moment vormen van onze vergadering op het Egmontpaleis.
Welke zijn de volgende grote stappen in het kader van de voorbereiding van de Asia-Europe Meeting (ASEM) die plaatsvindt op 4 en 5 oktober 2010? Welke zijn de grootste uitdagingen om van deze top een succes te maken?
Deze top moet de staats- en regeringsleiders van 47 landen bijeenbrengen. Dat is een kwart van de landen van deze wereld en bovendien vertegenwoordigen ze meer dan de helft van de wereldbevolking. We zorgen voor een prestigieuze en aangename omgeving voor onze hoge gasten. Koning Albert heeft zich bereid getoond het Koninklijk Paleis van Brussel hiervoor ter beschikking te stellen. De internationale pers zal het nagelnieuwe Square Congrescentrum innemen waar we tegelijkertijd 21 persbriefings kunnen laten doorgaan. De delegatieleden worden ondergebracht in het Paleis der Academiën.
De ASEM-agenda ligt nog lang niet vast. Onder leiding van Herman Van Rompuy i, die de top zal voorzitten, werken ook Belgische diplomaten hard aan de grondige voorbereiding van de bijeenkomst. Het overkoepelend thema van de top is ‘grotere welvaart en waardigheid voor alle burgers’, of korter: ‘levenskwaliteit’. Daarbij wordt ongetwijfeld het globale economisch bestuur een cruciaal thema onder de staats- en regeringsleiders.
De officiële website van het Belgische voorzitterschap is nu ruim twee maanden online. Hebt u al ervaren dat naast diplomaten en journalisten ook het grote publiek al zijn weg heeft gevonden naar de site?
Ja, ons voorzitterschap is ook een buitenkans om Europa dichter bij de burger te brengen. Mensen verwijzen soms naar specifieke artikels op de website, als ze ons aanspreken over het voorzitterschap. Dit is te danken aan het feit dat de website een brede waaier aan onderwerpen bestrijkt. Er is voor ieder wat wils: berichten over de actualiteit, achtergrond over de landen, reportages, etc.
Wanneer u zelf naar site surft, welke rubriek bezoekt u dan het eerst?
In de eerste plaats de nieuwsberichten, om goed op de hoogte te blijven van de actualiteit.
Is er nog iets dat u de lezer graag wil vertellen?
Europa lijkt op het eerste gezicht complex en bureaucratisch. En sommigen zeggen ook dat de EU niet goed communiceert; een kritiek die vaak wel terecht is - het Europees jargon bemoeilijkt wel eens een goed begrip van de EU. We zouden als nationale politici zelfs eens in eigen boezem moeten kijken en allemaal wat meer moeite moeten doen om de EU bevattelijk uit te leggen aan de burger. Als we er wat meer aandacht aan besteden, ontdekt de burger al snel op welke diepgaande wijze de EU ons dagdagelijks leven beïnvloedt. Alle Belgen kunnen de vruchten plukken van ons Europees engagement en er is geen enkele reden om dat niet goed uit de verf te laten komen.