Werkbezoek van het Belgische voorzitterschap aan de Voorzitter van de Europese Commissie

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 2 september 2010.

Eerste Minister Yves Leterme i heeft samen met de Vice-eersteministers Steven Vanackere, Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet en de Staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel i deelgenomen aan een werkvergadering met de Voorzitter van de Europese Commissie i, José Manuel Barroso i, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i.

Dit onderhoud handelde over de Europese agenda van de komende weken, met name de opvolging van de sociaaleconomische strategie EU2020 i en de Europese Raad i van 16 september.

Eerste Minister Yves Leterme heeft aan Voorzitter Barroso i herhaald dat hij de EU2020 Strategie zo snel mogelijk wil concretiseren en hij heeft nogmaals gewezen op het belang van de komende flagship initiatives om het Europese project in te vullen en Europa tastbaarder te maken voor de burgers.

De Europese Raad van 16 september zal onderandere gewijd zijn aan de externe dimensie van de EU. Het Belgische voorzitterschap zal alles in het werk stellen om de dossiers in verband met de effectieve oprichting van de Europese dienst voor extern optreden op1 januari 2011 tot een goed einde te brengen. Het Voorzitterschap heeft verder zijn wens herhaald om vooruitgang te boeken op het vlak van de versterking van de interventiecapaciteit van de EU en haar lidstaten bij natuurrampen.

Wat de economic governance betreft, is België van mening dat het toezicht dient te worden uitgebreid tot andere elementen dan de strikt budgettaire. Het zal zijn bijdrage leveren tot het debat hierover.

Het Voorzitterschap heeft verder gewezen op de uitstekende samenwerking met de Commissie in het dossier van het Gemeenschapsoctrooi en hoopt dat hierin de komende weken een doorbraak wordt bereikt.