Woonlasten in Nederland hoogste van Europa

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op zaterdag 28 augustus 2010.

De woonlasten in Nederland zijn de hoogste van Europa. Nederlanders besteden bijna een derde van hun inkomen aan wonen; de gemiddelde Europeaan iets meer dan eenvijfde. Tijd voor aktie, vindt de Woonbond.

De Europese Commissie i in Brussel heeft vergelijkend onderzoek laten doen naar de kosten van wonen in Europa (Housing and Social Inclusion). Daaruit blijkt dat in Nederland de woonlasten gemiddeld 30,9% van het besteedbaar inkomen opslokken. Dat is beduidend meer dan het Europees gemiddelde van 22,2%. Huurders in Nederland zijn het slechtst af. Hun woonlastenquote - de uitgaven aan wonen - komt uit op 38,7%. En nog alarmerender: bij huishoudens met de laagste inkomens gaat zelfs bijna de helft (47,4%) van het besteedbaar inkomen op aan woonlasten.

Duur

Bij het betrekken van een woning komen veel kosten om de hoek kijken: huur of hyptheekrente, energielasten, belastingen, verzekeringen en onderhoud. Kopers krijgen financiële compensatie door de hypotheekrenteaftrek en (sommige) huurders komen in aanmerking voor huursubsidie. Maar dan nog zijn de lasten in Nederland hoger dan waar ook in Europa.

Huursubsidie

Volgens professor Johan Conijn, buitengewoon hoogleraar woningmarkt, is wonen in Nederland vooral duur vanwege de hoge grond- en bouwkosten. 'Die moeten allemaal worden terugverdiend.' Hij wijst erop dat de hoge lasten tot soms grote problemen leiden aan de onderkant van de woningmarkt. 'Mensen met lage inkomens kunnen nog amper rondkomen van hun budget dat overblijft nadat de woonlasten zijn betaald.' Professor Conijn voorziet donkere tijden voor de lage inkomens, nu bijvoorbeeld de huursubsidie bij een rechts kabinet wel eens op de tocht kan komen te staan.

Hypotheekrenteaftrek

De Nederlandse Woonbond grijpt het onderzoek aan om opnieuw te pleiten voor verlaging van de woonlasten. 'De woningmarkt moet beter functioneren door het aanpakken van de prijsopdrijvende hypotheekrenteaftrek, aanbieders en verhuurders op de woningmarkt moeten de kosten fors reduceren, extra investeren in energiebesparing en een zeer gematigd huurbeleid. Bijzondere aandacht is nodig voor de betaalbaarheid van de laagste inkomens door de huurtoeslag op peil te houden', zo laat de bond weten.

Maatregelen

De Woonbond vindt dat de huurverhoging de komende kabinetsperiode niet meer mag zijn dan maximaal 1% boven de inflatie. Bovendien is een kleine huurverhoging voor de bond alleen aanvaardbaar als tegelijk maatregelen genomen worden om de woningmarkt beter te laten functioneren: versobering van de fiscale behandeling van de eigen woning, verbetering van de betaalbaarheid voor de laagste inkomens en extra investeren in de volkshuisvesting.

Het geld dat door deze 1% vrijkomt (in vier jaar tijd structureel een half miljard) is bedoeld voor extra investeringen. Investeringen die nodig zijn om in de toekomst de woonlasten naar beneden te kunnen bijstellen: sociale nieuwbouw, energiebesparing en aanpakken van de problematiek in wijken en krimpgebieden. Aldus de Woonbond.

Professor Conijn over de Woningmarkt Nieuwslijnhttp://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/profconijn_20100828_44_1kHz.mp3


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa