Tekstkwaliteit Kamerbrieven onder de maat

donderdag 19 augustus 2010

Veel brieven van ministeries aan de Kamer zijn van een slechte kwaliteit. Dit bemoeilijkt de leesbaarheid van de stukken en staat een vlotte besluitvorming in de weg. Deze resultaten blijken uit een onderzoek van het Taalcentrum-VU.

Het Taalcentrum-VU heeft een steekproef gedaan naar de tekstkwaliteit van Kamerbrieven van zes ministeries. Hieruit komt naar voren dat de meeste brieven te lang, onduidelijk geformuleerd en slecht opgebouwd zijn.

De brieven ondersteunen Kamerleden onvoldoende bij het ontwikkelen van beleid en een goede besluitvorming. Volgens Kirsten Huisman, die het onderzoek uitvoerde, werken de ministeries in de praktijk hard aan de leesbaarheid van hun stukken. Deze onderzoeksresultaten wijzen uit hoe belangrijk het is dat ministeries daar structureel aan blijven werken.

Leden van de Tweede Kamer ontvangen wekelijks zo'n honderd Kamerbrieven. Deze brieven worden namens de minister opgesteld door ambtenaren bij ministeries en zijn bedoeld om beleid toe te lichten of om antwoord te geven op vragen die Kamerleden aan de ministeries hebben gesteld.

Bron: ANP