Euro-commissaris Georgieva plant bezoek Pakistan en stelt voor hulpbijdrage te verhogen
Nu de humanitaire crisis steeds ernstiger vormen aanneemt, heeft Kristalina Georgieva i, Europees commissaris voor internationale samenwerking, humanitaire hulp en crisisinterventie, vandaag aangekondigd dat de Commissie i 30 miljoen euro extra beschikbaar zal stellen. Hiermee komt de humanitaire hulp van de Commissie voor de slachtoffers van de overstromingen in totaal op 70 miljoen euro. Op 23 augustus brengt commissaris Georgieva een bezoek aan de getroffen gebieden in Pakistan en zal zij een ontmoeting hebben met autoriteiten, hulpdeskundigen en slachtoffers.
Commissaris Georgieva zei hierover het volgende: "De schade door de overstromingen in Pakistan is gigantisch en miljoenen mensen zijn het slachtoffer. De extra middelen zullen worden gebruikt voor humanitaire hulp, die wordt uitgevoerd door de partners van de Europese Commissie. Ook zijn er hulpdeskundigen van de Commissie ter plaatse actief om in samenwerking met onze partners ervoor te zorgen dat de middelen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en ten goede komen aan de wanhopige slachtoffers van deze desastreuze overstromingen."
Sinds 31 juli heeft de Europese Commissie voor 40 miljoen euro humanitaire hulp verstrekt aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan (zie IP/10/1018 en IP/10/1048). De afgelopen twaalf maanden heeft de Commissie in totaal 111,25 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulp aan mensen in nood in Pakistan, exclusief het bedrag van vandaag.
De dienst humanitaire hulp en civiele bescherming van de Commissie (ECHO) heeft een ondersteunend bureau in Islamabad. Deskundigen van ECHO volgen de ontwikkeling van de humanitaire situatie nauwlettend en zien toe op de inzet van de hulpfondsen van de Commissie.
De projecten die de Commissie financiert, worden uitgevoerd door niet-gouvernementele hulporganisaties, gespecialiseerde VN-agentschappen en de Rode Halve Maan. Het gaat hierbij om gezondheidszorg, voedsel, water en sanitaire voorzieningen, (nood)huisvesting, niet-levensmiddelen (dekens, plastic zeilen, toiletartikelen, keukenspullen, enz.), psychologische ondersteuning, noodcommunicatiesystemen, levensonderhoud en bescherming.
Partnerorganisaties die middelen ontvangen of binnenkort zullen ontvangen, zijn onder andere Acted, ActionAid, Concern, Cordaid, Danish Church Aid, Hope87, International Catholic Migration Commission (ICMC), International Organisation for Migration (IOM), International Rescue Committee (IRC), Merlin, Oxfam en Save the Children.
EU-actie voor civiele bescherming
Op 6 augustus is het EU-mechanisme voor civiele bescherming in werking gesteld. Het waarnemings- en informatiecentrum (MIC) binnen ECHO onderhoudt contact met de 31 landen die deelnemen aan het mechanisme. Verschillende landen leveren steun in natura aan Pakistan (bijvoorbeeld waterzuiveringseenheden, noodgezondheidskits, tenten, generatoren). Op het ECHO-kantoor in Islamabad is een verbindingsofficier van het MIC werkzaam om de civiele bescherming van de EU en het VN-systeem te coördineren.
Voor nadere informatie: http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm