Nederlandse economie groeit in voetspoor Duitsland

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op vrijdag 13 augustus 2010.

De economie in Noord-West Europa trekt stevig aan. Duitsland is koploper, maar Nederland en Frankrijk laten ook fraaie groeicijfers zien.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,1% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dat is voor het overgrote deel toe te schrijven aan de export, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De uitvoer van goederen en diensten lag in de maanden april, mei en juni maar liefst 12 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de chemie, de metaal en de elektrotechnische industrie zagen de vraag vanuit het buitenland aantrekken.

Consumptiegroei zwak

Minder juichend is het CBS over de consumptie van de huishoudens. De groei van 0,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor definieert het statistiekbureau als 'zwak'. De toegenomen uitgaven zitten volledig in een hoger verbruik van aardgas (vanwege het koude weer) en de aankoop van meer auto's.

Industrie

De productie in de industrie nam over de hele linie wel flink toe, met een groei van ruim 8 procent in het tweede kwartaal. De handel en het transport profiteerden en groeiden met respectievelijk 7 en 6 procent. Het tweede kwartaal liet verder een voorzichtig herstel van het aantal banen zien. Na correctie voor seizoensinvloeden was het aantal banen 17.000 hoger dan een jaar eerder. Dit is na vijf kwartalen van banenkrimp een groei van 0,2 procent.

Duitsland

Nederland mag dan fraaie cijfers kunnen overleggen, het mooiste rapport werd gepresenteerd in Duitsland. De grootste economie van Europa groeide in het tweede kwartaal met een spectaculaire 4,1% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is veel meer dan de 2,4 procent waarop gerekend was. Ook Duitsland profiteert flink van de sterke export, al is er ook tevredenheid over de investeringen door het bedrijfsleven. 'De dynamiek van de investeringen en de export heeft het grootste aandeel in de groei' meldt Destatis, het Duitse federale statistiekbureau.

Duitsland ligt al met al goed op koers om de crisis volledig van zich af te schudden. In 2009 kromp de Duitse economie nog met 4,7 procent. Dat was de sterkste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Frankrijk

Ook in Frankrijk zet het economisch herstel door. In het tweede kwartaal was de groei 0,6 procent hoger dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat is een fractie hoger dan de 0,5% waarop gerekend was.

Alle zestien landen die de euro hanteren groeiden samen in het tweede kwartaal met 1 procent ten opzichte van de eerste drie maanden. Volgens het Europees bureau voor de Statistiek Eurostat komt dat vooral door de flinke impuls van Duitsland.

Verenigde Staten

De gunstige berichten komen op een moment dat er nieuwe zorgen zijn over de grootste economie ter wereld, die van de Verenigde Staten. De Amerikaanse centrale bank schetste eerder deze week een somber toekomstperspectief: de groei neemt af en het handelstekort steeg in juni tot het hoogste niveau in bijna twee jaar tijd.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa