Belgisch voorzitterschap thema in bloementapijt

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 13 augustus 2010.

©Belgisch voorzitterschap

Niet alleen het Bloementapijt is een traditie in Brussel, ook de regen is er willen of niet vaak bij. En op donderdag 12 augustus leken de twee vastbesloten om samen gevierd te worden. Resultaat : de vrijwilligers moesten het Bloementapijt tussen twee hemelgrillen door proberen te leggen. Maar ondanks de tegenslagen die de plaatsing onderbraken, is het Tapijt, zoals gewoonlijk, weer echt geslaagd.

Om de twee jaar wordt de Grote Markt van Brussel getooid met een traditionele « bloemenmantel ». Elke editie van het Bloementapijt krijgt ook een nieuw thema. Dit jaar is het, zoals verwacht, natuurlijk het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie dat de hoeksteen van het gebeuren vormt.

De 650.000 begonia’s en dahlia’s uit Vlaanderen voor het Tapijt zijn zo geplaatst dat ze in het midden het logo « eu » van het Belgische voorzitterschap, zoals getekend door de jonge Belgische 23-jarige ontwerper Antoine Durieux, optimaal laten uitkomen. In de hoeken van het tapijt ziet u ook twee onmiskenbare Brusselse symbolen : de patroonheilige van de stad, Sint-Michiel, die de draak verslaat en het embleem van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : de geel-blauwe iris.

De officiële inhuldiging van het meesterwerk vond plaats op de avond van 12 augustus in de prachtige lokalen van het Stadhuis. Voor die gelegenheid konden de genodigden kennis maken met de engelachtige stemmen van de a capella-groep Brussels Vocal Project en luisteren naar de toespraak van Philippe Close, schepen van toerisme en het personeel van de stad Brussel evenals gewestelijk afgevaardigde.

Afspraak op de Grote Markt tot 15 augustus

Het Bloementapijt kan nog tot 15 augustus bewonderd worden op de Grote Markt. Het stadhuis zal van 9u tot 23u geopend zijn zodat de bewonderaars ook vanop de balkons van het panoramische zicht op het Tapijt zouden kunnen genieten. Elke avond om 22u, 22u30 en 23u maken klank en licht het spektakel compleet en hullen de Grote Markt in een echt avondgewaad.