Resulaten van de eerste vergadering van de Raad Algemene Zaken

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op maandag 26 juli 2010.

©The Council of the European Union

De Raad Algemene zaken i is vandaag voor de eerste keer bijeengekomen sinds de aanvang van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i. Op de agenda stond de presentatie van het programma van het voorzitterschap, gevolgd door een serie discussies over diverse thema’s, zoals de toetredingsaanvraag van IJsland tot de EU i en de oprichting van de Europese dienst voor extern optreden.

De besprekingen die plaatsvonden tijdens deze eerste bijeenkomst van de Raad Algemene Zaken hebben concrete beslissingen opgeleverd.

De Raad Algemene Zaken verheugt zich over het openen van de onderhandelingen met IJsland over zijn toetreding tot de Unie. De Raad heeft de algemene positie bepaald die de EU tijdens deze onderhandelingen zal verdedigen.

Een ander punt dat tijdens deze bijeenkomst door de Raad besproken werd, is de Europese dienst voor extern optreden. Deze dienst heeft tot taak om de Hoge Vertegenwoordigster van de EU, mevr. Catherine Ashton i, bij te staan in haar actie voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (PESC) van de Unie. Dit onderwerp staat centraal in de debatten sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon i op 1 december 2009. En vandaag heeft de Raad Algemene Zaken aanzienlijke vooruitgang geboekt in deze materie. De Raad heeft namelijk niet alleen beslist om deze dienst op te richten, maar heeft ook concrete regels opgesteld voor de werking en organisatie van deze dienst.

Tot slot heeft de Raad een verordening aangenomen om de bepalingen te verstrengen die van toepassing zijn op het gebruik van statistische gegevens in het kader van de procedure van de EU betreffende buitensporige overheidstekorten. De bedoeling van deze aanscherping is een verbetering van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de statistische gegevens die gebruikt worden om het bedrag van de overheidstekorten en -schulden vast te stellen.

Voor verdere details over deze beslissingen kunt u de bij dit artikel gevoegde documenten raadplegen.