Zeven onvoldoendes voor de stresstest

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op zaterdag 24 juli 2010.

© Belgisch Voorzitterschap

De resultaten van de stresstest, die 91 banken uit 20 EU-lidstaten i onderwierp aan een aantal doemscenario’s, werd op vrijdagavond bekend gemaakt. Zeven kleinere banken bleken nog steeds niet bestand tegen de impact van een nieuwe financieel-economische crisis. Elf andere banken haalden nipt de eindwaarden.

Vijf van de zeven banken die de eindwaarden niet haalden, zijn Spaanse spaarbanken of caja’s, namelijk: de Banca Civica, Casajur, Diada, Espiga en Unmin. Ook een Duitse en een Griekse bank kregen een onvoldoende, respectievelijk de Hypo Real Estate en de ATE Bank. Samen kwamen de banken zo’n 3,5 miljard euro tekort om te slagen voor de weerstandtest.

De stresstest moest uitwijzen of de Europese kapitaalmarkt een nieuwe crisis en recessie zonder al te veel kleerscheuren zou overleven. De 91 banken vertegenwoordigen een goeie 65% van de Europese bankwereld. Met 84 geslaagde banken, vertrouwt de Europese Commissie i er nu op dat de Europese kapitaalmarkt sterk genoeg staat om nieuwe financieel-economische problemen het hoofd te kunnen bieden.

Belgisch aftredend minister van Financiën Didier Reynders (MR), sprak in naam van het Belgische voorzitterschap eveneens zijn tevredenheid uit over de resultaten. Hij benadrukte dat de positieve resultaten een bewijs zijn van het harde werk van het voorbije jaar.