Verhuizen naar Rusland duur door nieuwe importheffing

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op dinsdag 20 juli 2010.

Nederlandse en andere expats die naar Rusland verhuizen betalen gigantische bedragen om hun huisraad zoals bankstellen en bedden het land binnen te krijgen. Sinds 1 juli is sprake van een nieuwe regel om de import van goederen te beperken.

Gek genoeg geldt de regel niet alleen voor exportgoederen van bedrijven, maar ook voor meubelen en andere verhuisgoederen die expats meenemen naar hun nieuwe woonland. Volgens algemeen-directeur Pieter van Herk van verhuisbedrijf Voerman uit Den Haag is het vooral vervelend dat veel expats van tevoren niet op de hoogte waren van de nieuwe maatregel.

Heffing

Het gaat om een heffing van vier euro per kilo. De eerste 50 kilo mag vrij worden ingevoerd. 'Het volume bepaalt hoe hoog de kosten zijn. De douane maakt aan de hand van het volume een schatting.' Lobbyclubs van Amerikaanse en Europese bedrijven hebben een brief gestuurd aan de Russische autoriteiten in de hoop dat de maatregel weer van tafel gaat.

De algemeen-directeur van Voerman vertelt dat er deze week een zending huisraad vanuit Turkije naar Moskou is vervoerd en dat daar vervolgens 18.000 euro aan heffingen over betaald moest worden. Hij kent ook voorbeelden van expats die zelfs 25.000 of meer moesten betalen.

Ook zijn eigen bedrijf is de dupe van deze maatregel. Het bedrijf moet de heffing voorschieten als expats niet meteen over de brug komen en de invoerheffing betalen. De kostenpost bedraagt voor Voerman inmiddels 50 tot 100 duizend euro.

Vrijstelling

Er zijn ook expats die besluiten hun huisraad weer terug te sturen, omdat ze de rekening niet willen betalen. Diplomaten kunnen vrijstelling krijgen van deze invoerheffing, vertelt Van Herk.

Rusland is overigens niet het enige land dat een invoerheffing kent voor huisraad. Ook Thailand en Indonesië kennen zo’n regeling, ook al loopt het daar iets minder in de papieren.

Van tafel

Van Herk hoopt dat de invoerheffing op huisraad wel weer van tafel gaat in Rusland. Maar hij denkt dat het nog wel even zal duren. In de vakantieperiode zullen de Russische autoriteiten geen stappen ondernemen om de regeling te schrappen. Rusland kende al eerder een importheffing. Eind jaren negentig vielen verhuisgoederen echter buiten de regeling.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa