Belgisch voorzitterschap wil gemeenschappelijk beleid inzake asiel en immigratie

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 15 juli 2010.

Onder het voorzitterschap van Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Migratie- en Asielbeleid, en in aanwezigheid van António Guterres, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, kwam op 15 juli een informele Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ i) samen in het Egmontpaleis te Brussel.

Het Belgisch voorzitterschap wil zich toespitsen op de uitwerking van een daadwerkelijk gemeenschappelijk beleid inzake asiel en immigratie waarin verantwoordelijkheid en solidariteit centrale begrippen vormen. Het Belgisch voorzitterschap wenste tijdens deze informele raad het accent te leggen op de uitvoering van het Stockholm-programma. Dit ambitieuze programma, aangenomen door de Europese Raad i eind 2009, streeft naar de inrichting van een gemeenschappelijk asielstelsel tegen 2012. Het doel van de discussie was om een gemeenschappelijke strategie te bepalen om aan dit objectief te beantwoorden.

Zes teksten worden momenteel onderzocht (richtlijn kwalificatie, Dublin-verordening, Eurodac i-verordening, richtlijn langdurig ingezetene, procedurerichtlijn en richtlijn m.b.t. de minimale normen voor de opvang).

Het is noodzakelijk om de discussies verder te zetten over het geheel van deze voorstellen. Melchior Wathelet verheugt zich niettemin over de steun die werd verleend door de Raad over de aanpak van het voorzitterschap door het accent te leggen op vier teksten (kwalificatierichtlijn, Dublin-verordening, Eurodac-verordening, richtlijn langdurig ingezetene), waarover op korte termijn een belangrijke vooruitgang geboekt kan worden. Dit werk zal in nauwe samenwerking met het Europees Parlement i en de Commissie i gebeuren, die hun steun hebben betuigd aan de aanpak van het Belgische voorzitterschap.

Melchior Wathelet heeft opnieuw de noodzaak bevestigd om een daadwerkelijke solidariteit tussen de lidstaten te bewerkstelligen die het opnemen van verantwoordelijkheid in het uitvoeren van gemeenschappelijke mechanismen ondersteunen. Ondanks de vragen die door bepaalde delegaties werden opgeworpen, wenst het Voorzitterschap de middelen te vinden om deze solidariteit te concretiseren.

Contact: Benoît Pitance (+32 (0)497 79 24 78)