Steven Vanackere over de toenadering van Servië tot de EU

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 15 juli 2010.

Vicepremier en Minister i Van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een onderhoud gehad met zijn Servische ambtsgenoot Vuk Jeremic. Beide ministers hebben nadien overigens ook de werklunch bijgewoond aangeboden door premier Leterme aan de Servische president Boris Tadic.

De Ministers stelden vast dat de betrekkingen tussen België en Servië uitstekend zijn. Ze ondertekenden vandaag een bilateraal akkoord over samenwerking betreffende sociale zekerheid en bijkomende akkoorden qua investeringen en politiesamenwerking zijn in voorbereiding. Ook een verdere uitdieping van onze economische relaties mag worden verwacht.

De Europese agenda was uiteraard een belangrijk voorwerp van gesprek mede in het licht van het voorzitterschap van de Raad Algemene Zaken van de EU i dat Steven Vanackere uitoefent. Servië boekte de afgelopen maanden heel wat resultaten op de weg naar integratie in de Europese Unie. Steven Vanackere benadrukte de constructieve rol die Servië speelt in de Balkan: "de verklaring van het Servisch parlement over de gebeurtenissen in Srebrenica en de opgemerkte aanwezigheid van president Tadic bij de herdenkingen afgelopen weekend zijn héél bemoedigend". De Servische regering heeft ook inspanningen geleverd bij interne hervormingen en bij de samenwerking met het Internationaal Strafhof i voor ex-Joegoslavië. "Zoals ik al op de hoog niveau vergadering in Sarajevo zei: alle Balkan landen kunnen hun lot zelf in handen nemen - ik nodig Servië dan ook uit de inspanningen verder te zetten. Het is mijn intentie als voorzitter van de Raad Algemene Zaken om op die basis met alle 27 lidstaten i tot een consensus te komen over verdere stappen in de toenadering van Servië tot de EU", aldus Minister Vanackere.

Het bezoek van de Servische delegatie kwam er overigens op een belangrijk moment, enkele dagen voor het Internationaal Gerechtshof zijn advies formuleert over het statuut van Kosovo. Minister Vanackere "hoopt dat alle betrokken partijen met maturiteit en beheersing zullen reageren op het advies van het Internationaal Gerechtshof". Veel hangt overigens af van een vertrouwenwekkende dialoog tussen Belgrado en Pristina over concrete maatregelen als bijvoorbeeld de gezamenlijke strijd tegen georganiseerde misdaad en straffeloosheid of het voorkomen van nodeloos geweld.