Belgisch voorzitterschap presenteert prioriteiten handelsbeleid in EP

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 14 juli 2010.

Op dinsdag 13 juli sprak Minister van Buitenlandse Handel, Steven Vanackere, de commissie Internationale Handel van het Europees Parlement toe (de INTA-commissie). Hij lichtte er de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap toe op vlak van handel.

Voor het Belgische Voorzitterschap blijft de Doha-ronde prioriteit nummer één, al zijn bilaterale en regionale handelsonderhandelingen van onmiskenbaar belang in aanvulling op het multilaterale spoor. De Minister gaf een overzicht van de regionale en bilaterale onderhandelingen waar het Belgisch Voorzitterschap met de Europese instellingen vooruitgang in wil boeken. Bij de bilaterale onderhandelingen staat het vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea met stip op nummer één. De Minister beloofde dat de Raad zijn uiterste best zal doen om een finale tekst van het akkoord na het zomerreces ter goedkeuring aan het Parlement voor te leggen.

De Minister stond ook uitgebreid stil bij de vernieuwingen die het Lissabonverdrag in de Gemeenschappelijke Handelspolitiek had aangebracht. Het Belgisch voorzitterschap zal de letter en de geest van het verdrag respecteren en het Parlement op regelmatige basis informeren over het verloop van onderhandelingen. Het Lissabonverdrag heeft de EU ook nieuwe bevoegdheden gegeven voor buitenlandse rechtstreekse investeringen. Op 8 juli had de Commissie haar lang verwachte verordening en mededeling hierover gepubliceerd. De Minister beloofde dit debat in de Raad aan te zwengelen.

Verder had de Minister het ook over de handelsrelatie met onze voornaamste handelspartners, de VS, China en Rusland. Hij herhaalde ook de Europese positie over de onderhandelingen over een plurilateraal anti-namaakakkoord (het ACTA-akkoord). Uitgebreide aandacht was er ook voor ontwikkeling. Op de agenda staan de verdere onderhandelingen over Economische Partnerschapsakkoorden met ACP-landen en de herziening van het Algemeen Preferentieel Systeem.

Na de toespraak ontspon zich een vruchtbare vraag-en antwoordsessie tussen de Minister en de parlementsleden. De parlementsleden hadden vooral vragen over de rol die het Europees Parlement kan spelen in de vernieuwde Europese Handelspolitiek.