Prioriteiten Europees Voorzitterschap minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2010.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom zet tijdens het Belgisch voorzitterschap de implementatie van de Europese strategie inzake veiligheid op de agenda. "De lidstaten moeten samen deze strategie implementeren om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden", aldus Turtelboom. "Alleen door fenomenen vroegtijdig te detecteren, prioriteiten vast te leggen en pro-actief op te treden kan de veiligheid van de burger versterkt worden."

Criminaliteit stopt niet aan de grenzen. Daarom moet Europa, nog meer dan nu, samenwerken, informatie uitwisselen en goede praktijken delen. Alleen door meer gestructureerd, georganiseerd en gesystematiseerd te werk te gaan, kan de grensoverschrijdende criminaliteit efficiënt aangepakt worden.

Turtelboom legt tijdens het voorzitterschap alvast het probleem van de illegale wapenhandel op tafel. "Niet alleen België, maar ook andere Europese landen i worden geconfronteerd met geweld waarbij steeds vaker gebruik wordt gemaakt van zware wapens zoals kalasjnikovs." De internationale wapenzwendel, die op gang kwam na het conflict in de Balkan, vergt in een Europa met open binnengrenzen een gemeenschappelijke aanpak.

"Net zoals criminelen zich niet laten tegenhouden door de grenzen van een lidstaat, mogen de verschillende politiediensten hun werk hierdoor niet laten belemmeren", aldus Turtelboom. "De verschillende politiediensten moeten binnen de grenzen van Europa intensief samenwerken en informatie uitwisselen, zodat er snel en vroegtijdig geanticipeerd kan worden op nieuwe fenomenen die zich doorheen Europa verspreiden."

Naast wapenhandelaars, focust Turtelboom tijdens haar voorzitterschap ook op de rondtrekkende daderbendes. Deze criminelen plegen vaak inbraken in grensregio’s, om dan snel over de grens te verdwijnen en zo te ontsnappen aan de politie. Het is daarom van belang dat de lidstaten het probleem van de rondtrekkende daderbendes eenduidig definiëren en analyseren om een adequate beeldvorming op te stellen, zodat de lidstaten pro-actief kunnen optreden. Gegevensuitwisseling tussen de politiediensten staat daarbij centraal.