Eerste informele ontmoeting van de ministers en staatssecretarissen voor Europese zaken

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 8 juli 2010.

Staatssecretaris i voor Europese zaken Olivier Chastel heeft vandaag 8 juli de Ministers en Staatssecretarissen voor Europese zaken in Brussel verwelkomd. "Ik wou twee thema’s bespreken met mijn Europese collega’s : allereerst de prioriteiten van ons Voorzitterschap en vooral enkele prioritaire dossiers waarin we concrete resultaten willen boeken, en daarna ook de relaties tussen de Raad i van de EU en het Europees Parlement i".

Na een overgangsperiode van bijna 10 jaar tussen de Verklaring van Laken i in 2001 en de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon i in 2009, wil het Belgisch Voorzitterschap het nieuwe Verdrag van Lissabon naar de letter en de geest uitvoeren en de goede werking van de instellingen vergemakkelijken.

In verband hiermee vatte Olivier Chastel voor zijn Europese collega’s zijn onderhoud met de Voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek i, gisteren in Straatsburg, samen. De Staatssecretarissen voor Europese zaken van het Trio Spanje - België - Hongarije zullen op 13 juli de Secretaris-generaal van het Europees Parlement, Klaus Welle, ontmoeten. "De bedoeling van deze ontmoetingen is om elke maand op een informele manier alle kwesties en moeilijkheden die verbonden zijn aan het wetgevend werk op te volgen", legde Olivier Chastel uit. In een tweede fase zal de Voorzitter van het Europees Parlement, na 2 en 4 maanden Belgisch Voorzitterschap, Eerste Minister Yves Leterme i ontmoeten.

Volgens Olivier Chastel zal het belangrijkste zijn om goede precedenten te scheppen in de interinstitutionele relaties en de grote wetgevende werkzaamheden voor dit semester aan te pakken. "Een gezamenlijk optreden van de Raad en de andere Europese instellingen zal ons in staat stellen om werk te maken van de actuele uitdagingen en problemen", voegde Olivier Chastel hier nog aan toe.