Informeel overleg tussen sociale partners, Raad en Commissie over programma Belgisch voorzitterschap

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 8 juli 2010.

©EU Belgisch voorzitterschap

Aan de vooravond van de informele vergadering van de Europese ministers van Werk en van Sociale Zaken ontmoetten de Troïka-ministers (België, Hongarije, Polen) de Europese sociale partners en het Europees Sociaal Platform in aanwezigheid van de Europese Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie, László Andorr.

Voor het Belgische voorzitterschap is het Vice-Eerste minister en minister van Werk, Joëlle Milquet, die het gesprek leidde rond de aspecten voor tewerkstelling, terwijl Laurette Onkelinx werd vervangen door de Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Jean-Marc Delizée, voor de sociale aspecten van het programma van het voorzitterschap.

Voor de werkgelegenheid

Joëlle Milquet, die de ontmoeting met de Europese sociale partners leidde, verklaarde in haar inleiding dat we "een sleutelmoment meemaken voor de keuzes die we op Europees niveau moeten maken, zowel met betrekking tot de Europa 2020-Strategie, als met betrekking tot het toekomstige economische beleid. Voor het Belgische voorzitterschap is het van essentieel belang dat werkgelegenheid een centrale plaats krijgt in deze twee prioriteiten en dat we nu al gerichte en ambitieuze maatregelen moeten treffen die niet mogen worden afgeremd door een blinde keuze die haaks zou staan op de uitvoering van de Europa 2020-Strategie".

  • Het is belangrijk in de eerste plaats een beleid van groei voor te bereiden dat duurzame banen creëert door de vraag te stimuleren (opleiding, deelname aan het werk) maar ook het tewerkstellingsaanbod (arbeidskost, creatie van banen in nieuwe sectoren, steun aan het ondernemerschap).
  • Daarna moet het werkgelegenheidsbeleid, een cruciale factor voor het concurrentievermogen, een centrale plaats krijgen in de nieuwe regels voor het economische beleid en macro-economische controle, door de EPSCO-raad een cruciale rol toe te kennen. Zij moet inspraak krijgen in de opmaak van aanbevelingen, parallel met deze van de ECOFIN-raad, voordat de Europese toppen van de lente en van juni plaatsvinden, waar de toekomstige aanbevelingen voor de Lidstaten zullen worden goedgekeurd.

Het Belgische voorzitterschap zal de toekomstige strategieën voor de arbeidsmarkten lanceren door twee grote uitdagingen aan te gaan die een sterk werkgelegenheisbeleid zullen vereisen: groene jobs en de verlenging van de levensduur. Ze pleitte voor een voorzichtige "exit strategy", gespreid in de tijd voor de crisismaatregelen met betrekking tot tewerkstelling.

Voor de sociale zaken

Jean-Marc Delizée, die het overleg met het Sociaal Platform leidde, voegde eraan toe dat de "belangrijkste doelstelling op sociaal vlak zal zijn om alle beschikbare middelen aan te wenden om de levensomstandigheden van alle Europese burgers te verbeteren".

Volgens de staatssecretaris zal "een van de grote werkpunten van het Voorzitterschap de invoering van de EU2020-Strategie zijn. In deze strategie moet de sociale dimensie een cruciale plaats krijgen om het hoofd te bieden aan de crises waar we nu mee geconfronteerd worden en aan de uitdagingen van morgen". De raad keurde in juni de becijferde doelstelling voor het terugdringen van de armoede goed en gaf haar politieke akkoord aan de richtlijnen voor tewerkstelling. Een van die richtlijnen (nr. 10) heeft specifiek betrekking op de sociale aspecten. De Europese Commissie zal bovendien in oktober een belangrijk initiatief voorstellen in verband met de strijd tegen de armoede. De uitdaging waar we voor staan, is dat dit initiatief de leidraad moet worden voor de uitvoering van het sociale luik van de Strategie.

We moeten ook onze systemen voor sociale bescherming versterken, meer bepaald de pensioenen. Zij zijn namelijk een cruciale factor om de cohesie en sociale stabiliteit te behouden. Voor het einde van dit jaar 2010 - Europees jaar voor de strijd tegen armoede - zullen we alle steun van de sociale gesprekspartners kunnen gebruiken om een sterke afsluitende Verklaring op te stellen.

Perscontacten :

Benoit Lannoo

lannoo@milquet.belgium.be

+32 (0)476 761 943

Barbara De Clippel

Barbara.declippel@minsoc.fed.be