Yves Leterme: “Opnieuw aanknopen bij de ambitie voor de Europese Unie”

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 7 juli 2010.

Eerste minister Yves Leterme i, vergezeld van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel, heeft vanochtend het programma van het Belgisch voorzitterschap voorgesteld aan de plenaire zitting van het Europees Parlement i, in aanwezigheid van de Voorzitter van de Europese Commissie i, José Manuel Barroso i.

De Eerste minister heeft eraan herinnerd hoe belangrijk het is te kunnen rekenen op de steun van de Europese parlementsleden i om de prioriteiten van ons voorzitterschap te realiseren. Yves Leterme verheugde zich erover dat het Verdrag van Lissabon i de bevoegdheden van het Europees Parlement heeft versterkt om er meer dan ooit een “motor voor de Europese integratie” van te maken.

In zijn tussenkomst heeft Yves Leterme de hoogdringendheid beklemtoond om “opnieuw aan te knopen bij de ambitie en Europa opnieuw in beweging te brengen. Dit is des te noodzakelijker omdat de rest van de wereld niet op ons wacht”.

Het Belgisch voorzitterschap zal dan ook alles in het werk stellen om in nauwe samenwerking met het Europees Parlement de uitdagingen aan te gaan waarvoor Europa momenteel staat: de Unie voorzien van een nieuwe structuur voor financiële regulering, haar economische governance versterken, de terugkeer naar duurzame groei stimuleren, haar sociaal model consolideren, haar innovatievermogen ontwikkelen en haar diplomatieke dienst uitwerken.

Voor meer informatie:

Dominique Dehaene - Woordvoerder - N

T. : 02 501 02 06 - 0495 24 43 64

dominique.dehaene@premier.fed.be

Jérôme Hardy - Woordvoerder - F

T. : 02 501 02 36 - 0497 54 02 51

jerome.hardy@premier.fed.be