Informele vergadering van de EPSCO-raad over volksgezondheid

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op maandag 5 juli 2010.

Vandaag ging de eerste informele raadsvergadering onder Belgisch voorzitterschap van start. Mevrouw Laurette Onkelinx, Belgische vice-eersteminister en minister van Volksgezondheid, leidde de vergadering bestaande uit de ministers van Volksgezondheid van de Europese lidstaten i, de heer John Dalli i, Europees commissaris i belast met Gezondheid en Consumentenbeleid, mevrouw Zsuzsanna Jakab, regionaal directrice van de WGO voor Europa, en de directeurs van EMA i en ECDC.

Op deze vergadering worden verschillende belangrijke thema’s, waarover heel wat Europese burgers zich bekommeren, behandeld : de strijd tegen kanker, het beheer van de H1N1-grieppandemie en de gezondheidsveiligheid.

Laurette Onkelinx zei: "De economische en financiële crisis die wij momenteel doormaken zou een bedreiging kunnen betekenen voor een ambitieus gezondheidsbeleid. Deze informele vergadering is in dat opzicht erg belangrijk."

Het eerste thema dat maandagvoormiddag werd behandeld was de strijd tegen kanker.

"Ik ben tevreden dat de laatste staten die niet betrokken waren bij het Europees partnerschap inzake de strijd tegen kanker dat door de Commissie werd gelanceerd vandaag duidelijk hun intentie hebben aangekondigd om dit te doen. Alle ministers van Volksgezondheid waren vol lof over het initiatief en benadrukten hun bereidheid om samen de geformuleerde doelstellingen te verwezenlijken. Het verheugt mij bovendien in het bijzonder dat alle lidstaten zich hebben geëngageerd om nationale kankerplannen in meerjarenperspectief ten uitvoer te brengen." verklaarde Laurette Onkelinx.

Deze plannen zullen preventie, screening en aangepaste verzorging voor kankerpatiënten omvatten. Daarnaast kwamen de Europese ministers van Volksgezondheid overeen alles in het werk te stellen opdat de risicopopulaties voor borstkanker, colorectale kanker en baarmoederhalskanker op korte termijn van een screening kunnen genieten.

Alle aanwezigen onderstreepten de noodzaak om de ongelijkheden op dit vlak, en op het vlak van de toegang tot innoverende molecules, tegen te gaan. De strijd tegen tabak blijft evenzeer prioriteit. Ten slotte willen de Lidstaten samenwerken aan een meer coherente benadering van kankeronderzoek en hebben de Europese Commissie i gevraagd een kader te creëren voor de verwezenlijking daarvan.

Het tweede punt dat tijdens de informele bijeenkomst van maandag werd besproken, was het beheer van de A/H1N1-grieppandemie.

Aan de informele vergadering ging een conferentie met Europese experten vooraf (1 en 2 juli) : 300 vertegenwoordigers van heel Europa en andere uitgenodigde landen - experten en topambtenaren, vertegenwoordigers van de Wereldgezondheids-organisatie, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding i en het Europees Geneesmiddelenagentschap - namen deel aan deze conferentie.

De discussie verliep zeer geanimeerd, zonder taboe’s en was zeer constructief.

Bij het begin van de zitting, verklaarde Laurette Onkelinx: "Wij hebben veel geluk gehad dat de grieppandemie eerder licht was. Dit is de gelegenheid om vragen te stellen en lessen te trekken om ons beter voor te bereiden op zwaardere crisissen."

De ministers gingen akkoord met volgende 5 prioriteiten:

  • De conclusies van de Conferentie zullen worden overgemaakt aan het Toezichtscomité van de WGO

    Dit Comité bestudeert momenteel de structuren binnen de WGO en behandelt het internationaal gezondheidsreglement en de crisis van de grieppandemie. De inbreng van de Europese Lidstaten is een belangrijk element voor de verbetering van de bestaande procedures en instrumenten.

  • Een herziening van het pandemisch paraatheidsplan van de EU

    De ministers kwamen overeen om het pandemische paraatheidsplan van de Europese Unie i te herzien in functie van het resultaat van het Toezichtscomité van de WGO en van de wijzigingen in de samenwerking op mondiaal vlak.

  • Een snelle registratieprocedure en snellere informatie over de vaccins

    De beschikbaarheid van vaccins en de vaccinatie van de bevolking stelden een hele uitdaging. Ook al begonnen de Europese instellingen en agentschappen zeer vroeg met de voorbereidingen om een snelle registratieprocedure mogelijk te maken, eens de pandemie begon, toch blijft er ruimte voor verbetering. Zeker wat betreft de communicatie en de duiding naar het grote publiek toe over de aard van deze procedures en de manier van uitvoering.

  • De ontwikkeling van een procedure voor een gemeenschappelijke aankoop van vaccins en antivirale middelen

    De aanlevering van vaccins en antivirale middelen stond centraal in de debatten in alle Lidstaten. De ministers hebben gevraagd dat de Commissie een procedure zou uitwerken voor de gemeenschappelijke aanschap op vrijwillige basis. De Commissie heeft meteen op deze oproep geantwoord : Commissaris Dalli kondigde aan dat hij in de herfst een voorstel zou neerleggen voor een gemeenschappelijk aankoopplatform op vrijwillige basis.

  • Een solidair beheer van de pandemie Solidariteit is essentiëel in tijden van crisis

    Om het mogelijk te maken dat alle burgers die een risico lopen toegang zouden hebben tot vaccins en antivirale behandelingen, moeten de Lidstaten van de Europese Unie solidaire zijn, onderling enook met de rest van de wereld. De ministers zijn overeen gekomen om samen te werken met de Commissie en met haar agentschappen, maar ook met de WGO, om betere procedures te ontwikkelen.

Laurette Onkelinx concludeerde: "Morgen zetten wij onze besprekingen verder in een breder kader : de gezondheidsveiligheid. Ik ben er stellig van overtuigd dat we de lessen die we leren uit de grieppandemie moeten gebruiken om de Europese Lidstaten beter voor te bereiden en beter te laten samenwerken in crisissen rond andere problemen met de volksgezondheid."