Leterme en Barroso willen vooruit

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2010.

Onder een staalblauwe hemel en een brandende zon verzamelden de Belgische regeringsleden die bij het voorzitterschap betrokken zijn en de Europese commissarissen voor de traditionele familiefoto. De gesprekken waren duidelijk in een goede sfeer verlopen.

De eensgezindheid om samen een half jaar te bouwen aan de Europese samenwerking overheerste op de persconferentie, die op de bilaterale ontmoetingen volgde. Eerste minister Yves Leterme i, minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en Commissievoorzitter José Manuel Barroso waren het erover eens: de EU moet vooruit. Zoveel is duidelijk.

De tweede helft van 2010 belooft ambitieuze projecten, zoals de uitbouw van een economische unie, die de monetaire unie moet versterken, in het kader van de EU2020-strategie. Tijdens het Belgische voorzitterschap zullen de Europese instellingen het Verdrag van Lissabon ook verder in de praktijk brengen.

De Belgische eerste minister heeft tijdens de ontmoetingen ook benadrukt dat de ministers of staatssecretarissen van de deelstaten van België die een raadsformatie zullen voorzitten, uit naam spreken van het hele land, en niet enkel uit naam van hun respectieve deelstaten. Alle politieke niveaus zullen het komende halve jaar hun steentje bijdragen bij de uitbouw van de Unie.

"Ik heb 100% vertrouwen in België", sprak Commissievoorzitter Barroso over het land dat in zijn hoofdstad ook de Europese instellingen herbergt.” België heeft een "Europese mentaliteit".

Zo zag de Europese Commissie i aan de start van het 12de Belgische voorzitterschap dat het goed was. "Op het einde van dit jaar zal de EU opnieuw veranderd zijn", vertrouwde Barroso de pers nog toe. "Het moet dus vooruit gaan", besloot hij.