Waalse minister Marcourt brengt eerst Europese sociale gesprekspartners samen

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 1 juli 2010.

Europa i heeft zich te vaak alleen geconcentreerd op de economische aspecten, waarbij de sociale aspecten systematisch in de schaduw bleven staan. Daarom heeft Jean-Claude Marcourt, de Waalse minister van Economie die uit naam van België voorzitter is van de Raad Concurrentievermogen, gekozen om dit voorzitterschap te beginnen met het samenbrengen van de Europese sociale gesprekspartners. Thema van de conferentie die samen met het EESC i georganiseerd wordt: Innovatie en onderneming.

Het Belgische voorzitterschap beginnen met een gedachtewisseling met de sociale gesprekspartners getuigt natuurlijk van een duidelijke politieke wil, vooral omdat het ook een andere première is: de Raad Concurrentievermogen, die samengesteld is uit de ministers die belast zijn met Industrie en Onderzoek, heeft tot dusver nog nooit de sociale gesprekspartners ontmoet.

Dit initiatief biedt een antwoord op de herhaalde vragen van de Europese syndicale gesprekspartners om het thema van de gewijzigde omstandigheden in het bedrijfsleven binnen de Raad Concurrentievermogen te behandelen. Voor Jean-Claude Marcourt brengt deze dubbele première een dubbele boodschap.

Enerzijds, de bevestiging van de gegrondheid van het sociale overleg of hoe de ontwikkeling van de Europese ondernemingen die absoluut gebaseerd moet zijn op innovatie en creativiteit, er alle belang bij heeft om alle actoren van de onderneming bij dit proces te betrekken om deze aanloop zo efficiënt mogelijk te maken. Anderzijds, en dat wijkt af van de Europese gewoonten, het naar het voorplan brengen van de sociale gesprekspartners moet eraan herinneren dat de economische groei wel essentieel is, maar geen doel op zich: deze heeft slechts zin wanneer economische groei ook een groei van de levenskwaliteit mogelijk maakt.

"Economische ontwikkeling en sociale ontwikkeling tegenover elkaar stellen", is een vergissing, verduidelijkt Jean-Claude Marcourt. "Op het ethische vlak, omdat groei dan een instrument voor uitsluiting en sociale ongelijkheid wordt, terwijl zijn reden van bestaan, via een billijke verdeling van de opbrengst, net is dat die groei de kracht moet zijn die een gedeelde vooruitgang mogelijk maakt. En naast morele overwegingen wil ik aan wie slechts aan maximale winst denkt, zeggen dat dit niet alleen onrechtvaardig, maar op middellange termijn ook contraproductief is. De subprime crisis is daar maar een schrijnend voorbeeld van".

Opgelet, wanneer u aanwezig wilt zijn, moet u uw perskaart meebrengen of een inschrijvingsmail sturen naar: Caroline Monin.

Perscontacten :

Caroline Monin

Persattachés, kabinet van minister J-Cl Marcourt

+32 (0)486 189 781

caroline.monin@gov.wallonie.be

Jean-Jacques De Paoli

+32 (0)477 442 795