Voorzitter Europees parlement Buzek doet verslag van mensenrechten in China en Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 28 juni 2010, 16:52.

Als eerste EP i-voorzitter die Rusland bezocht in 12 jaar, beschreef Buzek i vorige week de open besprekingen met deze grote buur als een "belangrijke stap" voor het nieuwe partnerschap. Buzek informeerde de leden over de mensenrechtenkwesties die hij tijdens zijn recente bezoeken aan China en Rusland ter sprake had gebracht. Hij verzekerde de leden ervan dat mensenrechten bij hem centraal zullen blijven staan.

De leden van de subcommissie mensenrechten spraken op 24 juni met Buzek en de andere leden van de recente delegaties naar China en naar Rusland. Het werd gewaardeerd dat tijdens deze bezoeken de mensenrechten sterk naar voren waren gekomen. De voorzitter van de subcommissie mensenrechten,

Heidi Hautala, zei dat dit ook een voorbeeld voor andere instellingen zou kunnen zijn en standaardpraktijk zou moeten worden.

Rusland: "geen kwesties vermeden"

De verbeteringen die Buzek wat betreft Rusland noemde, waren de installatie van jury's bij alle rechtszaken in Rusland en een moratorium op de doodstraf. "Er is ons herhaaldelijk verzekerd dat dit moratorium zal worden verlengd."

"Er werden geen kwesties vermeden" zei Buzek over zijn ontmoeting met President Medvedev. Het conflict met Wit-Rusland, problemen in de Zuid-Kaukasus, de integriteit van Georgië. Er werd gesproken over vrije pers, "de weerzinwekkende moorden op journalisten", corruptie, straffeloosheid. Ik noemde namen en specifieke gevallen".

Er was een "onbevangen atmosfeer aan beide kanten. De President liet me duidelijk weten dat Rusland van plan is om veel belangrijke kwesties waar wij in Europa bijzonder aan hechten, te veranderen." Hij vond dat Rusland een systeem "gestoeld op goed bestuur, democratie en de rechtsstaat" zou moeten hebben. "Er is geen modernisering mogelijk tenzij je het maatschappelijk middenveld mobiliseert."

China: "onbevangen dialoog"

Over zijn gesprek met de Chinese premier Wen Jiabao, zei Buzek: "Ik vertelde hem dat wij het waarderen dat hij open blijft staan en luistert naar een Europese benadering".

Buzek zei dat hij voorbeelden van drastische mensenrechtenschendingen naar voren had gebracht en de noodzaak van een onafhankelijke rechterlijke macht. Hij had ook ontmoetingen met non-gouvernementele organisaties en advocaten en sprak over vrije toegang tot internet op de universiteit van Nanjing.

Het bezoek was "een opening van onze kant en mijn indruk was dat de Chinese leiders onze gesprekken ook zo bekeken. Wij willen graag een dialoog wat niet betekent dat wij de mensenrechten opgeven. Ik waardeer elke stap hoe klein die ook is".

Wederzijdse eerbied noodzakelijk

Over de rol die de EU kan spelen wat betreft mensenrechten zei Buzek: "China en Rusland zijn onafhankelijke staten. Onze problemen zijn gecentreerd rond de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten. Als wij aan de betrekkingen willen vasthouden, is wederzijdse eerbied noodzakelijk. Wij kunnen niet te hard drukken. Het moet hun besluit zijn als zij goede betrekkingen met de EU willen en willen ontwikkelen".

Netwerk prijswinnaars Sacharov

Buzek refereerde aan Sahavorlaureaat Hu Jia, die momenteel in China gevangen zit. Hij herhaalde zijn steun voor het opzetten van een netwerk van voormalige Sacharovlaureaten "zodat zij met één stem kunnen spreken". De winnaar wordt jaarlijks in het najaar bekendgemaakt en uitgenodigd in de plenaire vergadering van december.

REF. : 20100625STO76788

Nadere informatie :

Al het nieuws