Sri Lanka verwerpt voorwaarden handelsvoordeel
(Novem/AP) - Sri Lanka heeft de voorwaarden van de Europese Unie i voor het vernieuwen van speciale handelsvoordelen verworpen. Dat heeft de Sri Lankaanse minister van buitenlandse zaken Gamini Peiris donderdag gezegd. Het land verwierp vijftien voorwaarden, waaronder het verbeteren van de mensenrechtensituatie, omdat de voorwaarden 'fundamentele veranderingen' van de grondwet vereisen evenals 'drastische veranderingen' in de wetgeving.
Peiris zei dat 'geen enkel zichzelf respecterende regering waar ook ter wereld zou instemmen met het voldoen aan deze voorwaarden'. Hij zei dat dit de soevereiniteit van het land aantast en de nationale veiligheid verzwakt. De handelsvoordelen van Sri Lanka op de Europese markt verlopen op 15 augustus. De EU heeft Sri Lanka gevraagd om zich voor 1 juli schriftelijk vast te leggen op verbetering van de mensenrechtensituatie. Pas daarna wil de Unie de handelsvoordelen vernieuwen.
Het verlies van de handelsvoordelen kan Sri Lanka jaarlijks 78 miljoen euro kosten. Jaarlijks exporteert Sri Lanka voor ongeveer 1,24 miljard euro aan goederen naar Europa.
Uit een rapport van de EU dat vorig jaar verscheen, bleek dat Sri Lanka afspraken van de Verenigde Naties i over het beschermen van burgerrechten en politieke rechten niet nakwam. Bovendien schond het land een verdrag tegen marteling en een charter voor de rechten van kinderen.
Sri Lanka heeft daarnaast te maken met een groeiende internationale kritiek op het niet onderzoeken van mishandelingen die tijdens de laatste fase van de burgeroorlog in mei 2009 plaatsvonden. Regeringstroepen versloegen toen de rebellen, de Tamil Tijgers, die vochten voor een eigen staat. Volgens de VN zijn in de laatste vijf maanden van het conflict meer dan zevenduizend burgers om het leven gekomen.
Dinsdag wees de VN een driekoppige commissie aan die onderzoek gaat doen naar de mogelijke mishandelingen tijdens de oorlog. Sri Lanka is sterk gekant tegen de commissie en noemde het 'een ongerechtvaardigde en onnodige tussenkomst in een soeverein land'. Peiris zei tevens dat de leden van het panel geen toegang krijgen tot Sri Lanka. "We staan dit niet toe, omdat we vinden dat dat niet nodig is", aldus Peiris. De Sri Lankaanse regering heeft zelf een commissie ingesteld die onderzoek moet doen naar de aanklachten van mishandeling.