Zuid-Europa bestrijdt crisis met strenge bezuinigingsmaatregelen

donderdag 27 mei 2010

Den Haag (PDC): Zuid-Europa gaat harde maatregelen nemen om de crisis te bestrijden. Griekenland, Spanje en Italië gaan miljarden bezuinigen.

In Spanje is er een plan om de belasting voor grootverdieners te verhogen. Volgens de Spaanse premier Zapatero i, heeft dit voor maar 0,1 procent van de Spanjaarden gevolgen. Deze maatregel zou tijdelijk zijn. De bezuinigingsmaatregelen zijn overigens nog niet goedgekeurd door het Spaanse parlement.

Ondertussen is Griekenland hard bezig met de strijd tegen belastingontduikers. Zo is er een onderzoek ingesteld naar medewerkers bij de belastingdienst, één van de meest corrupte instellingen van het land. Verder wordt er in Griekenland gedacht aan het privatiseren van staatseigendommen.

In Italië zijn plannen om voor 24 miljard euro te bezuinigen om een vergelijkbare situatie met Griekenland te voorkomen. Ook in Italië zal belastingontduiking bestreden worden. De geplande bezuinigingen zijn echter niet onomstreden. Vakbonden bereiden zich voor op hevige protesten en beweren dat de arbeiders de grootste slachtoffers zullen zijn van de bezuinigingen.

Bron: Trouw