Een dag SP achter het stuur: een voorproefje

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2010, 4:52, column.

In aanloop naar de verkiezingen vormen zich in de Tweede Kamer nieuwe coalities. De SP krijgt nu vaker steun van de PvdA.

Donderdag - de laatste dag voor de verkiezingen - gaf een voorproefje van wat een coalitie met SP en PvdA allemaal kan opleveren. Emile Roemer kreeg in zijn eerste debat als fractievoorzitter voor elkaar dat de veroorzakers van de crisis worden aangepakt. Net als Duitsland gaat Nederland internationale speculanten aanpakken die gokken met de schulden van landen. Roemer pakte ook graaiers op de ministeries aan. Hij kreeg Kamerbrede steun voor zijn voorstel om harde normen te stellen voor de inhuur van peperdure externe medewerkers, een bezuiniging van ruim 400 miljoen euro.

Met de steun van de PvdA werden donderdag ook drie initiatiefwetten van Agnes Kant aangenomen, waarmee een einde komt aan de doorgeschoten marktwerking in de thuiszorg. De SP kreeg ook voor elkaar dat we stoppen met de aankoop van dure JSF-vliegtuigen. En maakte bovendien een einde aan de praktijk dat kinderen van vluchtelingen op straat worden gezet.

Ook nam de Kamer voorstellen van de SP over om de bemoeienis van Europa met onze woningcorporaties tegen te gaan en de overlast van militaire AWACS-toestellen in Limburg te verminderen. Op initiatief van de SP wordt bovendien onderzocht hoe de overheid door gebruik van open standaarden en open source voortaan honderden miljoenen euro kan besparen op ICT.

Donderdag zagen we een voorproefje van wat er allemaal kan als de SP achter het stuur zit. Met uw steun denderen wij lekker voort!