Europees Parlement bezoekt Griekenland en benadrukt noodzaak hervormingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 6 mei 2010, 10:31.

Griekenland zal 110 miljard euro van het IMF i en de eurozonelanden lenen om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. In ruil daarvoor verbond het land zich ertoe om 30 miljard euro te besparen om het financieringstekort terug te dringen. In het verleden heeft Eurostat i vaak zorgen geuit over de kwaliteit van de statistische gegevens van Griekenland. Een EP i-delegatie ging vorige week naar Griekenland om poolshoogte te nemen. Wij vroegen delegatieleider de Magistris naar de bevindingen.

De Magistris (ALDE, IT), voorzitter van de begrotingscontrolecommissie, is verantwoordelijk voor de parlementaire controle over de uitgave van EU-gelden in Europa en het bezoek aan Griekeland was de eerste van een reeks geplande missies voor 2010. De volgende bezoeken zijn naar Italië, Kroatië en Hongarije. Het eerste bezoek was aan Athene "vanwege de ernstige economische crisis, die onder andere met de manier waarop de Europese fondsen worden beheerd, te maken heeft".

Wie zijn de belangrijkste personen die u ontmoette, en welke informatie wilde u van hen krijgen?

Wij ontmoetten overheidsambtenaren op hoog niveau, vooral zij die betrokken zijn bij het beheer van openbare middelen. Wij kregen een algemeen overzicht over de situatie van het land en op de concrete verplichting van de overheid om de crisis te overwinnen en openbare middelen in de toekomst beter te gebruiken. Sommige zaken overtuigden ons, andere minder.

Wij kunnen niet veel naar buiten brengen omdat de evaluatie binnen de begrotingscontrolecommissie zal worden gedaan, maar wij hadden een interessante vergadering met de Dienst Statistieken, die vanwege de onnauwkeurige gegevens die het publiceerde voor een deel voor de huidige ernstige situatie verantwoordelijk is. Wij ontvingen zwakke antwoorden wat betreft de bestrijding van corruptie en het verspillen van openbaar geld, een fundamentele kwestie naar mijn mening. Wij zagen zeker een politieke bereidheid om het land uit de crisis te halen maar het is zeer belangrijk voor ons dat de fouten uit het verleden niet opnieuw begaan zullen worden, en vooral dat EU-fondsen correct zullen worden besteed.

Een andere kwestie waar wij ons op concentreerden is hoe speculanten zich verbergen achter kwaadwillige bosbranden om publieke middelen te verkrijgen. Wij moeten de vicieuze cirkels vermijden waarin deze milieurampen worden gebruikt voor het verkrijgen van publiek geld. Ik heb hier veel vragen over gesteld die eerlijk gezegd niet werden beantwoord. In ieder geval, was de missie zeer ernstig en diepgaand. Ik ben heel gelukkig met het werk dat wij hebben gepresteerd, dat wij de komende dagen zullen voortzetten.

Hoe gaat de overheid om met de uitdaging om enerzijds aan de vraag voor besparingen door de internationale autoriteiten te voldoen en anderzijds naar de behoeften van de burgers te luisteren?

De situatie is werkelijk dramatisch. Wij konden er zelf niet in slagen om ons hotel te bereiken door een demonstratie, en moesten te voet door het centrum gaan, dat werd geblokkeerd. Het ziet ernaar uit dat Griekenland op de rand van een zeer ernstig sociaal conflict balanceert met mensen die niet worden betaald en die het risico lopen hun baan te verliezen. De overheid moet in de eerste plaats de lonen betalen, zelfs vóór het bedenken van een plan voor economisch herstel.

Naast de wil om door de crisis te geraken, hebben zij internationale hulp van een enorme omvang nodig - wij spreken over 110 miljard euro - waarzonder de overheid de huidige situatie niet kan overwinnen. Het is goed van de internationale autoriteiten om steun aan Griekenland aan te bieden, maar zij moeten adequate waarborgen ontvangen. Er waren structurele en politieke fouten die niet mogen worden herhaald.

Wij wezen op sommige belangrijke aspecten die het economisch herstel kunnen helpen: bijvoorbeeld een correct gebruik van openbare middelen, niet bedoeld als welzijnsmethode maar als instrument om de economie terug op de rails te zetten en zo de aanjager van het herstel te worden Als zij erin slaagt om de rijkdom van Griekenland uit te buiten, zoals toerisme en de historie, dan bezit de overheid de noodzakelijke middelen om weer omhoog te veren.

Welke sfeer heerste er in Athene wat betreft de Europese Unie? Is er geloof, hoop, of voelt het land zich in de steek gelaten?

Het gevoel dat ik bij mijn gesprekspartners bespeurde, was dat zij zich voortdurend in staat van beschuldiging voelen staan. Zij moeten zichzelf van deze staat van belegering bevrijden omdat Europa solidariteit op de eerste plaats zet. Maar het is geen onvoorwaardelijke solidariteit: Europa moet om sommige waarborgen vragen, omdat Griekenland heel wat fouten maakte. Verder aangezien niemand in deze periode in het geld zwemt, is het simpelweg normaal dat Athene adequate waarborgen moet verstrekken.

REF. : 20100430STO73836

Nadere informatie :

Al het nieuws