Doden bij rellen in Athene

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 5 mei 2010, 23:00.

In Griekenland zijn zeker drie doden gevallen bij rellen tijdens de 24-uursstaking tegen miljardenbezuinigingen. Dat gebeurde in het centrum van Athene waar een bank in vlammen opging.

De slachtoffers zijn een man en twee vrouwen, van wie één zwanger was. Ze werkten bij de bank. Er waren zo'n twintig mensen in het gebouw, vijf raakten er gewond. Het vuur ontstond nadat gemaskerde mannen de bank hadden bekogeld met molotovcocktails.

Alle agenten gemobiliseerd

Er brak ook brand uit in twee overheidsgebouwen, van de belastingdienst en een regionale overheidsinstelling. Voor zover bekend zijn daar geen slachtoffers gevallen. Ook winkels en een aantal andere objecten werden in brand gestoken. De demonstranten probeerden ook het parlement te bestormen, maar dat kon worden voorkomen. De oproerpolitie zette traangas in tegen relschoppers die met molotovcoctails gooiden. Alle politieagenten in Athene zijn gemobiliseerd. Ook in Thessaloniki en in andere steden kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en de politie.

Scherpe veroordeling

De Griekse premier Giorgos Papandreou i heeft de dood van de drie bankmedewerkers scherp veroordeeld. Hij zei dat iedereen het recht heeft om te demonstreren, maar dat niemand daarbij geweld mag gebruiken of zelfs mag doden. Papandreaou beloofde de nabestaanden dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft. Ook de Europese Unie i betreurt het bloedvergieten in Athene. 'We zijn allemaal getroffen door de economische en financiële toestand van Griekenland, maar op dit moment gaan onze gedachten uit naar de slachtoffers in Athene', aldus EU-president Herman Van Rompuy i.

Miljardenbezuinigingen

Tienduizenden Grieken staken uit protest tegen miljardenbezuinigingen die de Griekse overheid wil doorvoeren. Zo wil de regering een miljardenlening van de eurolanden en het IMF veiligstellen. Na maanden van aarzelen zijn het IMF en de eurolanden het daarover eens geworden. Donderdag stemt het Griekse parlement over het bezuinigingspakket van 30 miljard euro. De vakbonden vinden dat de laagstbetaalden onevenredig zwaar worden getroffen door de bezuinigingen.

Besmetting

Inmiddels groeit wereldwijd de vrees dat de crisis zich ondanks de miljardelening aan Griekenland verspreidt naar landen als Spanje en Portugal. De euro kelderde woensdag naar het laagste niveau in meer dan een jaar.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa