Vrijheid en Solidariteit

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2010, 3:18, column.

5 mei vieren we onze vrijheid. Maar wat is vrijheid? Spinoza zei dat mensen vrij zijn als ze zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen vormgeven.

Zo gezien zijn mensen nu minder vrij dan ooit. Voor het verbouwen van ons voedsel, het maken van onze kleren of het bouwen van ons huis zijn we afhankelijk van anderen. Maar die onderlinge samenwerking heeft onze mogelijkheden en daarmee onze vrijheid juist vergroot. We werken met elkaar, we verzorgen elkaar en we leren van elkaar. Vrijheid en solidariteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de politiek wordt de vrijheid luidkeels bezongen. Veel politieke partijen komen op voor de vrijheid om te doen en te zeggen wat we willen.

Maar dit is een heel beperkt idee van vrijheid. De SP heeft een veel bredere opvatting van vrijheid en wil mensen helpen om zoveel mogelijk hun eigen toekomst te bepalen. Voor die vrijheid moeten we solidariteit organiseren. Goed onderwijs en toegankelijke zorg voor iedereen. Een fatsoenlijk inkomen voor mensen die werken en ondersteuning voor mensen die hun inkomen verliezen. Wie de vrijheid viert, mag de solidariteit niet vergeten.