Het geld en de moraal

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op donderdag 29 april 2010, 3:14, column.

Ooit werd geld lenen veroordeeld als immoreel. Want door rente te vragen vermeerdert je geld, zonder dat je er iets voor hebt gedaan. Geld lenen is gebruik maken van de tijd en die is niet van jou. In de huidige financiële wereld spelen morele overwegingen geen enkele rol meer. Dat bleek maar weer eens tijdens de verhoren in de Amerikaanse Senaat, waar bankiers van Goldman Sachs werden ondervraagd over hun rol in de kredietcrisis.

Goldman Sachs heeft flink verdient aan de ineenstorting van de huizenmarkt. Door slechte hypotheken door te verkopen aan bijvoorbeeld ABN Amro vergrootten deze bankiers de zeepbel van de huizenmarkt. Door zichzelf te verzekeren tegen verlies profiteerden zij vervolgens van het knappen van diezelfde zeepbel. En als overwinnaars van de crisis beloonden deze bankiers zichzelf met torenhoge bonussen. Drie keer bedriegen. Drie keer winst!

De bankiers van Goldman Sachs lijken er mee weg te komen. Wat zij deden was weliswaar immoreel, maar niet verboden. Tijdens het verhoor in de Amerikaanse Senaat stonden niet alleen de bankiers in het beklaagdenbankje, maar ook de senatoren zelf. Hun financiële wetten laten dit gedrag toe. Dit zijn immorele wetten, die het gevolg zijn van immorele politiek.