Belgische Tweede kamer stemt in met boerkaverbod: mogelijke strijd Europese regels volgens senatoren

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 29 april 2010.

De Belgische Tweede Kamer heeft met overgrote meerderheid gestemd vóór de invoering van een boerkaverbod in de openbare ruimte. Dit betekent niet dat er nu ook snel een verbod op gezichtsbedekkende kleding komt; de Belgische Senaat moet de wet nog goedkeuren en die heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben.

Sommige senatoren betwijfelen onder meer of het boerkaverbod niet in strijd is met de Europese regels. Waarschijnlijk buigt de Senaat zich er pas na de verkiezingen over die waarschijnlijk in juni worden gehouden. De verkiezingen zijn vervroegd in verband met de val van het kabinet Leterme een week geleden.

Eerste land ter wereld

België zou het eerste land ter wereld zijn met een boerkaverbod. Wie toch gezichtsbedekkende kleding draagt, loopt het risico een boete te krijgen tussen de 15 en 25 euro of een korte gevangenisstraf. Volgens Daniel Bacquelaine, leider van de liberale MP-partij, is het verbod niet bedoeld om te discrimineren, maar bedoeld voor mensen die niet geïdentificeerd willen worden. Ook in Frankrijk zijn plannen voor een boerkaverbod in de maak, al heeft het hoogste Franse bestuursorgaan de regering-Sarkozy geadviseerd hiervan af te zien omdat er geen juridische gronden voor een boerkaverbod zouden zijn.

Kritiek

Ook mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch hebben hun afkeur uitgesproken. Volgens de organisaties schendt een dergelijk verbod de rechten van degenen die de boerka uit vrije wil dragen en helpt het tegelijkertijd de vrouwen niet die gedwongen hun gezicht bedekken. Die laatste groep zal volgens de mensenrechtenorganisaties in de praktijk helemaal niet meer de straat op kunnen. Overigens is het aantal boerka's en niqaabs in België miniem; in Frankrijk wordt de niqaab vaker gedragen, maar ook daar zijn de aantallen klein.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa