Oekraïne keurt licentie marinebasis goed

dinsdag 27 april 2010

KIEV (ANP/AFP) - Ondanks rellen in en buiten het parlementsgebouw in Kiev heeft het Oekraïense parlement dinsdag de verlenging van de licentie voor Rusland om na 2017 nog eens 25 jaar een marinebasis op de Krim te gebruiken, goedgekeurd.

De parlementsvoorzitter werd bekogeld met eieren, die naar later bleek uit de bankjes van de oppositie afkomstig waren. Die vindt dat de nieuwe pro-Russische regering de Oekraïense belangen verkwanselt.

De parlementsvoorzitter ontvouwde echter twee paraplu's als bescherming tegen de eieren en ging door met de zitting. Daarop gooiden oppositieleden twee rookbommen in het parlement, waarop de ruimte zich met rook vulde. Het rookalarm ging af en parlementsleden bedekten hun neuzen, maar het debat over de licentieverlenging ging onverstoorbaar verder.

Ook de duizenden demonstranten die zich onder leiding van de pro-westerse oppositie voor het gebouw hadden verzameld om te protesteren tegen de licentieverlenging, konden niet voorkomen dat de overeenkomst met Rusland met ruime meerderheid werd goedgekeurd. Oekraïne krijgt een flinke korting op Russisch gas in ruil voor het gebruik van de marinebasis in Sevastopol. De Zwarte Zeevloot met meer dan 16.000 militairen en tientallen schepen moet de veiligheid van Rusland in de Zwarte Zee en de Middellandse Zee garanderen. De schepen zijn echter in slechte staat.

Nadat de overeenkomst was aanvaard, werd ook de staatsbegroting goedgekeurd, waardoor een miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds zo goed als zeker wordt toegekend. Door de begroting en de miljardenlening wordt het mogelijk investeringen aan te trekken, zei premier Mikola Azarov. ,,Het is een ontwikkelingsprogramma voor Oekraïne in de toekomst'', aldus Azarov.

Voormalig premier Joelia Timosjenko sprak later een menigte demonstranten toe en zei: ,,We hebben een slogan: Oekraïne is niet te koop''.