De wraak van de ambtenaren

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op vrijdag 2 april 2010, 3:56, column.

De wraak van de ambtenaren is verschrikkelijk. Politici willen bezuinigen op de ambtenaren, jarenlang heeft de regering gekort op de ministeries. Toen de regering ambtenaren vroeg plannen te maken voor nieuwe bezuinigingen, was de keuze snel gemaakt. Ambtenaren willen bezuinigen op de politici. En niet zo weinig! Alle provincies moeten worden afgeschaft. Het aantal gemeenten moet worden teruggebracht van 430 naar 25. Het aantal politieke ambtsdragers wordt verlaagd van ruim 13.000 naar ongeveer 1.650. Wat zullen de ambtenaren gelachen hebben toen hun plannen op 1 april werden gepresenteerd. Zou het een grap zijn geweest? Of moeten we eerder denken aan een coup?

De ambtenaren staan niet alleen. Veel politieke partijen willen besparen op volksvertegenwoordigers. Partijen van CDA tot GroenLinks willen het aantal Tweede Kamerleden verlagen. In het geval van GroenLinks van 150 naar 100. Niet omdat de democratie hiermee is gediend, maar louter als bezuiniging.

Het is nu voor nieuwe partijen vrij gemakkelijk om in de Tweede Kamer te komen. Daardoor zijn er ook veel kleine partijen. Daarmee is ons parlement een redelijke afspiegeling van de samenleving. Minder Kamerleden betekent minder democratie. Als GroenLinks een derde wil bezuinigen op de kosten van de Tweede Kamer, waarom steunt de partij dan niet de SP? Wij willen de vergoedingen van Kamerleden namelijk met een derde verlagen. Dat is pas écht snijden in eigen vlees.