Parlementsvoorzitter Buzek over diverse natuurrampen, Tibetaanse opstand en veiligheid in Brussel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 8 maart 2010, 18:36.

Bij de opening van de zitting stond EP-voorzitter Buzek i stil bij het aantal natuurrampen, dat de afgelopen tijd had plaatsgevonden. Gisteren was er nog een aardbeving in Turkije geweest, en verder hadden de aardbevingen in Chili en eerder Haïti en de stormen in Frankrijk veel slachtoffers gemaakt. Namens het Parlement zei Buzek: "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families". Hij deelde ook mee dat de omgeving van de Europese instellingen in Brussel beter zou worden beveiligd.

13 maart was het 50 jaar geleden, dat Tibet in opstand was gekomen. Het Europees Parlement had, zei Buzek, "een oproep gedaan aan de Chinese autoriteiten om hun houding te wijzigen en een dialoog met Tibet tot stand te brengen.

Naar aanleiding van de interventie van Nigel FARAGE (EFD, UK) ten aanzien van voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy i had Buzek met Farage gesproken en besloten, om het Britse Europarlementslid 10 dagvergoedingen te ontzeggen.

Ten slotte deelde Buzek mee, dat er na de berovingen die in de omgeving van de Europese instellingen hadden plaatsgevonden, besprekingen waren gestart, waarbij Isabelle DURANT (GREENS/EFA, BE) bemiddeld had. Rond de Europese instellingen zou een zone van verhoogde veiligheid komen, met medewerking van de Belgische regering. De besprekingen zouden de komende dagen doorgaan.

Er zijn geen agendawijzigingen aangenomen.