Globaliseringfonds: leden stemmen over hulp aan ontslagen arbeiders

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 8 maart 2010, 17:23.

Hoewel velen de positieve gevolgen zien, kan globalisering ook negatieve gevolgen hebben en tot werkloosheid van lager geschoolde arbeiders leiden. Het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering i (EFG) kan nuttige hulp bieden aan deze werknemers op zoek naar een nieuwe baan. In aanloop naar de stemming over hulp aan ontslagen werknemers in Litouwen en Duitsland, kijken wij naar de hulp die de EU in 2009 aan de 'slachtoffers van de globalisering' bood.

Als de leden op dinsdag goedkeuring verlenen, kunnen de voormalige werknemers van autofabrikant Karmann en Litouwse werknemers uit de koelkastenindustrie en de bouw 7,6 miljoen euro krijgen voor opleiding, het starten van een onderneming en professionele oriëntatie.

De Raad zal naar verwachting op 8 maart hierover stemmen. De Europese Commissie i zal de fondsen binnen 15 dagen na de plenaire stemming naar de lidstaten overmaken. De lidstaten hebben dan 12 maanden om het geld in te zetten.

Hulp aan ontslagen arbeiders in 2009

Voor 2009 heeft het Parlement 10 aanvragen uit 8 lidstaten voor ruim 52 duizend euro goedgekeurd. Hiermee werden tot bijna 16 duizend ontslagen werknemers gesteund.

Met een snelle daling in de wereldwijde vraag naar auto's, zijn werknemers in de auto-industrie ernstig getroffen door de economische crisis. Vorig jaar werden er fondsen verstrekt aan werknemers van het Zweedse Volvo en aan werknemers van Spaanse en Oostenrijkse autofabrikanten.

Een andere ernstig getroffen bedrijfstak was de bouw, die niet alleen met een dalende vraag naar huizen te kampen kreeg maar ook stijgende prijzen van grondstoffen onder ogen moest zien. Onder de begunstigden waren Nederlandse arbeiders uit de bouw (Heijmans N.V.).

Verdere acties betroffen arbeiders in de traditionele industrieën zoals de textielindustrie in België, Portugal en Spanje, en modernere bedrijfstakken zoals de telecommunicatie-industrie met Nokia die zijn Duitse productie verplaatst naar Azië en Latijns-Amerika. Ierse werknemers van Dell konden vorig jaar ook op steun rekenen toen er werd besloten om de computerfabriek in Ierland te sluiten en de productie naar China te verplaatsen.

Werking van het globaliseringfonds

  • De lidstaten moeten de hulp aanvragen. Er moeten minstens 500 ontslagen zijn gevallen over een periode van 4 tot 9 maanden
  • Een aanvraag kan betrekking hebben op het zoeken naar werk, het volgen van een opleiding of het starten van een bedrijf
  • Het EFG kan tot 65% van de totale kosten bijdragen (de rest wordt betaald door de Staat, de provincie, de lokale autoriteiten)
  • Het neemt doorgaans tot een jaar in beslag om een project uit te voeren
  • Het EFG heeft een begroting van maximaal 500 miljoen euro per jaar.

REF. : 20100226STO69662

Nadere informatie :

Al het nieuws