Eva-Britt Svensson aan slachtoffers van geweld: Ga weg en bouw nieuw leven op

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 5 maart 2010, 10:37.

Het uitroeien van geweld tegen vrouwen. Daar is de campagne van het Parlement in het kader van de Internationale vrouwendag dit jaar op gericht. De voorzitter van de commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid, de Zweedse Eva-Britt Svensson (GUE-NGL) weet precies hoe de slachtoffers zich voelen. Zij was één van hen. Wij spraken met haar.

Wat heeft de EU i en in het bijzonder het Parlement tot dusver gedaan om geweld tegen vrouwen uit te roeien?

Op de eerste plaats hebben wij niet genoeg gedaan omdat wij nog steeds heel veel geweld tegen vrouwen kennen. Maar wij zijn echt begonnen om over geweld te informeren, wij hebben campagne gevoerd en wij hebben een speciaal programma, het DAPHNE-programma. Sommige lidstaten hebben een zeer goede wetgeving wat geweld betreft. Nu is het moment aangebroken om wetgeving op EU-niveau te maken.

Als u slechts drie hulpmiddelen kon kiezen die de EU in de toekomst zou moeten goedkeuren om slachtoffers te helpen, welke zouden dat dan zijn?

Ten eerste, steun voor de slachtoffers. Er moet wetgeving zijn zodat de vrouwen in alle lidstaten weten dat het een misdaad is. Er moet ook de mogelijkheid zijn om steun van sociale autoriteiten, van politie en rechters te krijgen. Op de tweede plaats heeft het Spaans voorzitterschap een gemeenschappelijk telefoonnummer voorgesteld - dit is goed omdat als je het telefoonnummer hebt onthouden en het is hetzelfde waar je ook bent, het gemakkelijker kan zijn voor slachtoffers om voor hulp te bellen. Op de derde plaats moet er goede informatie van alle lidstaten komen over geweld: hoeveel slachtoffers er zijn en analyse: waarom dit geweld zich voordoet.

De statistieken zeggen dat 1 op de 4 à 5 vrouwen in haar leven slachtoffer zal worden van fysiek geweld en dat 1 op de 10 vrouwen slachtoffer zal worden van seksueel geweld. U hebt zelf ook ervaring met geweld. Wat zou u aan de slachtoffers zeggen?

Ik wil aan alle vrouwen die momenteel een gewelddadige relatie hebben, zeggen: het is mogelijk om uit deze slechte relatie te stappen en je eigen leven op te bouwen. Ik weet hoe het is. Je beschuldigt jezelf, hij heeft macht over alles en je bent elk ogenblik bang, dag en nacht. Stel je voor om te leven en elk ogenblik van je leven bang te zijn voor de persoon waar je een relatie mee hebt, waar je verliefd op bent geweest, waar je kinderen mee hebt. Hij is de belangrijkste persoon in je leven maar hij is jouw bedreiging. Dus wees je ervan bewust dat je dit niet kunt accepteren. Je kunt uit deze relatie weggaan en een nieuw leven opbouwen.

Zal er de komende maanden EU-wetgeving worden gemaakt die de slachtoffers kan helpen?

Ja, wij hebben een voorstel voor het Europees beschermingsbevel Ik kom bijvoorbeeld uit Zweden. Toen ik met geweld te maken had, ging ik naar de politie en zij verboden de dader om dicht bij mijn appartement en werk te komen. Ik had zelfs een paniekknop die ik kon gebruiken als hij bij mijn flat kwam. Dankzij dit Europees beschermingsbevel en als er een besluit is van je thuisland en je naar andere landen reist, kun je aan de lokale politie laten zien dat je recht hebt op bescherming, waar je ook bent in de EU .

REF. : 20100226STO69661

Nadere informatie :

Al het nieuws