Het Engels tegen het Engels

Met dank overgenomen van A.A.G.M. (Ronald) van Raak i, gepubliceerd op woensdag 6 januari 2010, 3:34, column.

De meeste leenwoorden in het Nederlands komen uit het Frans en het Duits. Na de Tweede Wereldoorlog is het Engels dominant geworden. Ook ik vind het lelijk dat we zoveel Engelse termen gebruiken.

Zet de radio aan en je hoort Engelstalige liedjes. Zet de tv aan en je ziet Engelstalige programma’s. De regering wil een dam opwerpen tegen de verengelsing van ons land. Daarom wil ze het Nederlands vastleggen in de Grondwet. Maar dat heeft geen zin.

Nederlands is niet de enige officiële taal van ons land. Ook het Fries is een Rijkstaal. Als we het Nederlands in de Grondwet vastleggen, moeten we ook het Fries opnemen. Als we deze lijn doortrekken, moeten we zelfs het Engels opnemen in de Grondwet. Binnenkort wordt namelijk het land Nederlandse-Antillen opgeheven. Op dat moment wordt het eiland Bonaire onderdeel van Nederland. Ook Bonaire heeft twee officiële talen. Naast het Nederlands is dat het Papiaments, de taal waar de meeste mensen op het eiland de voorkeur aan geven. Naast het Nederlands en het Fries zouden we dus ook het Papiaments in de Grondwet moeten vastleggen. Niet alleen Bonaire, maar ook de eilanden Saba en Sint-Eustatius worden binnenkort onderdeel van Nederland. Op beide eilanden wonen samen een kleine 5.000 mensen. Net als Nederland en Bonaire hebben ook Saba en Sint-Eustatius twee officiële talen. Naast het Nederlands is dat het Engels. En nu voelt u ’m al: als we het Nederlands willen opnemen in de Grondwet, moeten we dus ook het Engels vastleggen. Het Engels tegen het Engels!

Nederlands spreken en schrijven is erg belangrijk. Maar om de taal te beschermen en te bevorderen zijn andere middelen belangrijker. De regering kan de publieke omroepen vragen om op de radio wat meer Nederlandstalige muziek te draaien en wat meer muziek uit niet-Engelstalige Europese landen. Ook kan de regering de omroepen stimuleren om meer Nederlandstalige programma’s te maken. Beter taalonderwijs in het Nederlands zal ook heel veel helpen. Maar het Nederlands vastleggen in de Grondwet, dat zal ons taalgebruik niet veel veranderen.