Europees Parlement debatteert over Afghanistan, Pakistan, Kongo en Wit-Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 15 december 2009, 17:55.

De situatie in Pakistan al op woensdag door de EP-leden worden behandeld

De Europese Parlementsleden zullen op woensdagmiddag met de Zweedse EU-minister Malmström, de hoge vertegenwoordiger van de EU i Catherine Ashton i en de Commissarissen i Benita Ferrero-Waldner i en de Belg Karel De Gucht i het nieuwe EU-actieplan voor Afghanistan en Pakistan bespreken. Ook zullen het gewelddadige conflict in Kongo en de betrekkingen met Wit-Rusland op de agenda staan.

Het EU-actieplan voor Afghanistan en Pakistan werd eind oktober 2009 door de Raad aangenomen. Het bestaat uit de prioriteiten voor de EU, zoals maatregelen ter ondersteuning van de Afghaanse en Pakistaanse politieke en democratische hervormingen, betere beveiliging en sociaaleconomische ontwikkeling.

Het plan bouwt voort op wat de EU al doet in Afghanistan (de huidige EU-steun bedraagt bijna 1 miljard euro per jaar) en afspraken van de eerste EU-Pakistan-top, gehouden in juni 2009.

Onder de prioriteiten in Afghanistan vallen o.a. de politieke dialoog met de nieuwe regering; het tegengaan van de corruptie en de drugsverspreiding en de training van de politiemachten. Wat betreft Pakistan moet de Malakand development strategy verder ondersteund worden. De strategie heeft de wederopbouw van de noordwestelijke Pakistaanse regio nabij Afghanistan als doel. De provincie is het toneel geweest van gevechten tussen regeringstroepen en de Taliban.

Kongo

Het gewelddadige conflict in Kongo in de oostelijke provincies zal eveneens worden behandeld, in de aanloop naar de stemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties i over de extensie van de MONUC-missie naar het land. In een EP-resolutie van november 2008 riep het Parlement al op tot het opvoeren van de druk op alle partijen om het vredesproces voort te zetten.

Gevechten tussen het Kongolese leger, de rebellen en de soldaten van de Democratische Strijdkrachten voor de bevrijding van Rwanda alsook de troepen van het Oegandese Lord's Resistance Army hebben geleid tot ontreddering in met name de regio Noord-Kivu. Volgens de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen zijn er bovendien in de nasleep van het conflict tussen 1998 en 2003 ongeveer 1 460 000 ontheemden in Kongo, waarvan 980 000 in Noord-Kivu.

Wit-Rusland

De Europese Parlementsleden zullen het recente besluit van de Raad bespreken om de bevroren tegoeden van bepaalde Wit-Russische ambtenaren niet op te heffen. Daarmee wordt de maatregel verlengd tot oktober 2010. De lidstaten hebben het reisverbod voor Wit-Russische hooggeplaatste ambtenaren echter opgeschort, waardoor president Loekasjenko en anderen naar Europa kunnen reizen.

Vooruitgang in Wit-Rusland zou nog steeds nodig zijn op gebieden als de hervorming van de kieswet, de vrijheid van meningsuiting en de media en de noodzaak voor Wit-Rusland tot een moratorium op de doodstraf, zo stelt de Raad.

U kunt de drie opeenvolgende debatten (Afghanistan en Pakistan, Wit-Rusland, Congo) live volgen op woensdag van 15.00 tot 18.00.