Gesprek met drie Europarlementariërs die onder constante doodsbedreiging staan

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 13 november 2009, 9:02.

De voormalige antimaffia burgemeester Rosario Crocetta overleefde drie moordaanslagen

Overige beschikbare foto's :

Bedreigd worden door de maffia, de ETA of extremisten; het gebeurde een drietal Europese Parlementsleden. We spraken met Rosario Crocetta (S&D, IT), Marietta Giannakou (EVP, GR) en Carlos José Iturgaiz (EVP, ES).

Bedreigd door de maffia

"Het is geen bedreiging, het is een veroordeling tot de dood", zo laat Rosario Crocetta ons weten. Als burgemeester van Gela op Sicilië streed hij strijd tegen de maffia: "Ik stopte zelfs de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw, een project met een waarde van 50 miljoen euro, omdat ik ontdekte dat er infiltraties plaatsvonden. Dat was geheel nieuw".

Nadat Crocetta negen maanden burgemeester was, onderschepte de politie een telefoontje waarin een lokale 'ondernemer' plande de burgemeester te vermoorden. Crocetta droeg vervolgens bij aan de arrestatie van 950 maffiosi, maar op 8 februari 2008 kreeg hij van de politie te horen dat er opnieuw een poging tot moord zou worden ondernomen.

Het opstappen als burgemeester hield de maffia niet tegen: "De maffia heeft een lang geheugen. De laatste aanslag tegen mij was in april van dit jaar". Crocetta voelt zich kwetsbaar in België, waar hij niet beveiligd wordt. "De Belgische autoriteiten zeggen dat ik hier geen risico loop; ik hoop dat ze gelijk hebben. Maar de maffia is een internationale organisatie".

Crocetta heeft zijn leven radicaal moeten wijzigen: "Ik woon op 300 meter van de zee, maar ik kan niet meer gaan zwemmen. Ik kan niet zomaar een ijsje gaan kopen. Ik kan geeneens op mijn balkon gaan staan". Toch blijft Crocetta vechten tegen de maffia. Zo vroeg hij EP-voorzitter Jerzy Buzek om een speciale commissie te creëren die de technieken van de maffia in Europa onderzoekt: "Criminele organisaties concurreren oneerlijk met legale bedrijven. Zij zijn gespecialiseerd in het doen van juridische zaken met illegale systemen."

Slachtoffer van bomaanslag

Het Griekse Europese Parlementslid Marietta Giannakou (EVP) kreeg een bomaanslag te verduren voor haar huis in Griekenland. Vier personen werden sindsdien gearresteerd. "Waarom al deze haat", vraagt Giannakou zich af. Zij was indertijd minister van Onderwijs en religieuze zaken.

Door middel van de invoering van 21 wetten wilde Giannakou de situatie in Griekenland moderniseren en aanpassen aan de Europese normen. Haar tegenstanders zagen Giannakou als "provocerend." Zij beschouwt deze terroristische groeperingen als een voortzetting van voormalige groepen zoals de bekende Marxistische terroristische organisatie 17 november.

Giannakou laat ons weten "niet bang te zijn, want politici zijn publieke figuren en het is dus normaal dat zij de sympathie of de haat van sommige mensen opwekken. Ik ben trots op wat ik gedaan heb en ik zal het blijven doen. Dit is het antwoord op terrorisme".

Citaat.

De ETA heeft me verschillende malen geprobeerd te vermoorden"Carlos José Iturgaiz

ETA-terreur

Het Spaanse Parlementslid Carlos José Iturgaiz leefde jarenlang onder de dreiging van de terroristische groepering ETA: "Zij bedreigen een ieder die tegen de onafhankelijkheid van Baskenland en hun criminele methoden is. Ze willen niets weten van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Iturgaiz was secretaris-generaal van de christendemocraten in Baskenland. "Eenieder die behoort tot een partij die tegen de ETA is kan het doelwit worden van terroristen. Ze hebben me verschillende malen geprobeerd te vermoorden. Eenmaal tijdens een demonstratie tegen een ETA-ontvoering. Ik was in het vizier, maar een persoon stond op een zodanige manier dat ze niet konden schieten. De tweede keer wilden ze een bom laten ontploffen op een kerkhof waar we ieder jaar de dood van zeven partijcollega's die gedood zijn door de ETA herdenken. Een van mijn bodyguards kon de bom detecteren, maar de politie kon de bom niet vinden. De bom ontplofte later, botten vlogen de lucht in".

"Zelfs nu ik lid ben van het Europees Parlement zal de ETA mij niet vergeten. Je moet je gewoontes veranderen: je kunt niet altijd meer naar dezelfde bar gaan, je moet voorzichtig zijn bij het kiezen van je plaats in een restaurant, je moet de weg naar je werk elke keer veranderen...Je leven en dat van je gezin verandert volledig".