Thijs Berman: "Afghaanse regering moet vertrouwen terugwinnen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 november 2009, 17:54.

Afghanistan: vreugde om herverkiezing Karzai ondanks corruptie

Na de annulering van een tweede stemmingsronde werd Hamid Karzai de afgelopen week herkozen als president van Afghanistan. De Nederlander Thijs Berman van de socialistische fractie in het Europees Parlement i is hoofd van de delegatie voor Afghanistan. Hij vertelde ons bij zijn terugkeer uit het land dat "Karzai het vertrouwen van de Afghanen zal moeten terugwinnen" en dat "terrorisme niet kan worden bestreden door meer troepen te sturen".

De zittende president van Afghanistan Hamid Karzai werd bevestigd in zijn functie na de terugtrekking door rivaal Abdullah Abdullah uit een tweede stemming. Een tweede ronde stond gepland nadat honderdduizenden stemmen uit de eerste ronde werden geannuleerd als gevolg van fraude ontdekt door een VN-gesteund onderzoek.

"Vertrouwen beschadigd door loze beloftes en corruptie"

Thijs Berman (S&D, NL) is voorzitter van de delegatie voor Afghanistan in het EP en werd benoemd tot hoofd van de EU-missie naar het land om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen waar te nemen.

"De grootste uitdaging van de nieuwe regering zal het terugwinnen van het vertrouwen van de bevolking zijn", aldus Berman. "Het vertrouwen is zwaar beschadigd door vele jaren van het niet nakomen van beloftes en onlangs door de massale fraude in de eerste verkiezingsronde. De bevolking is van mening dat de internationale gemeenschap het land regeert en dat hun eigen regering corrupt is. Ze hebben niet het gevoel te worden gerespecteerd."

Berman is van mening dat "slechts een geloofwaardige Afghaanse regering voor stabiliteit kan zorgen en de taken die nu worden uitgevoerd door de internationale gemeenschap kan overnemen. De internationale gemeenschap heeft boter op het hoofd door de corruptie en de heropleving van de opiumhandel door de vingers te zien. Dit allemaal wordt aanvaard in het kader van de strijd tegen het terrorisme."

"Terrorisme kan niet worden bestreden door legers. Het helpt daarom ook niet om meer troepen naar Afghanistan te sturen, dat heeft geen enkele zin. Terrorisme kan alleen worden bestreden met geloofwaardige regeringen, met een ontwikkeling waar de eigen bevolking in gelooft", zo vervolgde Berman.

Buzek: "EU moet zich richten op belangrijkste uitdagingen"

Naar aanleiding van de herverkiezing van Karzai liet EP-voorzitter Jerzy Buzek i weten "ingenomen te zijn met de aankondiging van Karzai om een inclusieve regering te vormen die nodig is om de politieke en regionale verscheidenheid van Afghanistan te weerspiegelen en interne verzoening te consolideren."

Buzek benadrukt eveneens dat "de EU-inspanningen gericht zullen moeten zijn op de belangrijkste uitdagingen: het bouwen van verantwoorde instellingen, de democratie, de rechtsstaat, de eerbiediging van mensenrechten, goed bestuur en ontwikkeling, en de bestrijding van corruptie en drugs".

De EU-delegatie zal in april 2010 terugkeren naar Afghanistan, net voor de parlementsverkiezingen in het land. De volgende vergadering van de EP-delegatie voor Afghanistan staat gepland op 2 december 2009.