Balkenende naar Brussel?
Hoewel Balkenende het zelf nog steeds ontkent zijn de geruchten over een hoge functie voor hem binnen Europa nog altijd springlevend. Het gaat hier onder andere om een eventuele opvolging van de huidige voorzitter van commissie. De zittende voorzitter, Jose Barosso, heeft inmiddels de steun van de lidstaten weten te vergaren en het ziet er naar uit dat hij de stemronde van het Europees parlement ook gaat overleven. Mocht er echter nog iets mis gaan met het vormen van de commissie, die door het parlement enkel als geheel naar huis gestuurd mag worden, maakt Balkenende nog kans op de functie.
In oktober stemmen de Ieren in een referendum over het aannemen van het verdrag van Lissabon. In het verdrag zijn allerlei bestuurlijke aanpassingen opgenomen, waaronder het voorzitterschap van de Europese Unie valt. Zo wordt de voorzitter voor 2,5 jaar aangesteld in plaats van een half jaar en wordt hij of zij gekozen door de lidstaten. Het instemmen van Ierland zou kunnen betekenen dat het verdrag nog in 2009 in werking treedt, en dan is er een voorzitter nodig.
Balkenende wordt al lange tijd in verband gebracht met een Europese functie, maar waarom eigenlijk? Veelgehoorde redenen zouden de vasthoudendheid, reputatie tijdens vergaderingen en intellectuele capaciteiten van de minister-president zijn. Daar kwam in 2007 de manier waarop hij een miljard euro korting in afdrachten voor Nederland per jaar heeft bedongen nog bij.