Steun voor Belgische textielarbeiders uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 9 september 2009.

IP/09/ 1293

Brussel, 9 september 2009

Steun voor 2 168 Belgische textielarbeiders uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering i

De Europese Commissie i heeft vandaag twee aanvragen van België om steun uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) goedgekeurd – de eerste steunverlening volgens de herziene EFG-regels. Met die steun zullen 2 168 werknemers in de textielsector weer aan een baan worden geholpen. De aanvragen – voor in totaal bijna 9,2 miljoen euro – hebben betrekking op werknemers die zijn ontslagen in hoofdzakelijk kleine ondernemingen in drie Belgische provincies, namelijk in Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De Commissie zal nu een voorstel bij het Europees Parlement en de Raad indienen om de nodige begrotingsmiddelen vrij te maken.

"Oost- en West-Vlaanderen en Limburg zijn goed voor 87% van de arbeidsplaatsen in de Belgische textielsector, en de werkgelegenheidssituatie lijkt in die sector bijzonder kwetsbaar", zei Vladimír Špidla, Europees commissaris voor werkgelegenheid. "Het is goed nieuws dat de Belgische autoriteiten ervoor hebben gekozen om EFG-steun aan te vragen. Ik ben ervan overtuigd dat deze werknemers dankzij die steun vlug opnieuw in het arbeidsproces kunnen worden ingeschakeld."

De twee Belgische aanvragen werden samen ter goedkeuring aan de Commissie voorgelegd, aangezien zij beide betrekking hebben op de textielindustrie. De aanvraag voor Limburg betreft 631 ontslagen in zeven verschillende textielbedrijven; de aanvraag voor Oost- en West-Vlaanderen betreft 1 568 ontslagen in 39 ondernemingen.

De ontslagen zijn het gevolg van ingrijpende veranderingen in de mondiale textielproductie. In de jaren negentig is een grootschalige herstructurering in de Europese textiel- en kledingindustrie op gang gekomen. De situatie werd nog verergerd door hoge invoerrechten op textiel uit de EU in landen zoals Brazilië en India en door de liberalisering van de invoerquota voor Chinese textielproducten en andere derde landen zoals Turkije. Meer recentelijk betekenden de instorting van de vastgoedmarkt in het Verenigd Koninkrijk sinds november 2007 en de daaruit voortvloeiende daling van de Britse invoer van textiel, zoals tapijten, meubelstof en woningtextiel, een zware klap voor de Belgische textielindustrie. De recente economische en financiële crisis hebben de neergang nog versterkt.

Het EFG-steunpakket voor de textielarbeiders van Limburg, Oost- en West-Vlaanderen omvat een screening op competenties, het bijbrengen van vaardigheden voor sollicitatiegesprekken, individuele hulp bij het zoeken van werk, loopbaanondersteuning, opleiding en outplacement. De totale kosten van dit pakket worden geraamd op ruim 14 miljoen euro en er wordt een beroep gedaan op het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering om daar 9,2 miljoen euro in bij te dragen.

Achtergrond

Tot dusver zijn bij het EFG 26 aanvragen ingediend voor een totaal bedrag van ruim 143 miljoen euro, waarmee ongeveer 32 200 werknemers worden geholpen. De aanvragen voor Oost- en West-Vlaanderen en Limburg zijn de negende en tiende voor de textielindustrie die door de Commissie voor indiening bij het Europees Parlement en de Raad zijn goedgekeurd. Andere aanvragen betreffen de autosector, mobiele telefoons, computers, elektrische apparatuur, keramische producten, kristalglas, huishoudapparaten en de bouw.

Het EFG is eind 2006 door het Europees Parlement en de Raad i ingesteld om hulp te verlenen aan mensen die als gevolg van de globalisering hun baan verliezen. In juni 2009 zijn de EFG-regels herzien en werd de rol van het EFG als instrument voor vroegtijdige interventie versterkt. Het fonds is een van de middelen waarmee Europa reageert op de financiële en economische crisis. De herziene EFG-verordening is op 2 juli in werking getreden en is van toepassing op alle aanvragen die vanaf 1 mei 2009 zijn ontvangen. De aanvragen voor Oost- en West-Vlaanderen en Limburg zijn de eerste die onder de herziene verordening vallen.

Nadere informatie

EFG-website

http://ec.europa.eu/egf

Videoreportage:

Europa pakt de crisis aan: nieuwe impuls voor het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=details&prodid=9847&src=1

Omgaan met een geglobaliseerde wereld – Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

http://ec.europa.eu/avservices/video/video_prod_en.cfm?type=detail&prodid=4096&src=4

Voor een abonnement op de kosteloze e-nieuwsbrief van de Europese Commissie over werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371&langId=en