Barroso ontmoet fracties op zoek naar steun voor tweede termijn

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 7 september 2009, 12:23.

Volgende week zal het Parlement mogelijk stemmen over de aanstelling van José Manuel Barroso i als Voorzitter van de Commissie voor nog eens vijf jaar. Deze week ontmoet de kandidaat het merendeel van de politieke fracties in het Europees Parlement i in een poging om een brede meerderheid voor zijn kandidatuur te verzekeren.

In juli hebben de 27 lidstaten van de EU José Manuel Barroso, wiens termijn van vijf jaar in oktober afloopt, formeel genomineerd voor een tweede mandaat als Voorzitter van de Europese Commissie.

De aanstelling van de Voorzitter van de Commissie vereist de goedkeuring van het Europees Parlement. De voorzitters van de politieke fracties zullen waarschijnlijk op donderdag 10 september beslissen of de stemming hierover tijdens de aanstaande plenaire vergadering zal plaatsvinden. Indien zij hiervoor kiezen, dan zal de stemming op woensdag 16 september op de plenaire agenda staan.

In aanloop naar dit besluit, ontmoet Barroso de meeste politieke fracties in het Parlement om zijn plannen te beschrijven en mogelijke vragen van leden te beantwoorden in een poging om brede steun voor een tweede termijn te krijgen.

In gesprek van maandag tot en met woensdag

Barroso zal beginnen met een gesprek met de Europese Conservatieven en Hervormers op maandagavond (om 18.30 uur).

Op dinsdag zal hij spreken met de fractie die hem tot kandidaat maakte, de centrumrechtse Europese Volkspartij (om 15.00 uur), gevolgd door een vergadering met de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links. Zij hebben al laten weten dat ze "sterke kritiek op het beleid van Barroso "hebben (om 17.30 uur).

Woensdag zal de belangrijkste dag voor Barroso zijn aangezien hij twee fracties ontmoet die nog geen besluit hebben genomen over de steun van zijn kandidatuur, namelijk de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten om 10.00 uur en de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa om 14.00 uur. De Groene fractie - die een actieve campagne tegen een tweede termijn voor Barroso heeft gevoerd - zal hem ook op woensdagmiddag (om 16.30 uur) ontmoeten.

Europarltv zal verslag doen van de ontmoetingen.