Gesprek met premier Fredrik Reinfeldt over het Zweeds Voorzitterschap

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 15 juli 2009, 17:09.

Premier Fredrik Reinfeldt i zet de prioriteiten van het Zweeds Voorzitterschap uiteen

Premier Fredrik Reinfeldt had een exclusief gesprek met ons vlak voordat hij de parlementsleden zou gaan toespreken. De 43-jaar oude leider van de gematigde partij zal het nodig hebben om zijn kalmte te bewaren om het antwoord van de EU op de economische crisis te coördineren en om leiderschap te tonen op weg naar een nieuwe wereldwijde klimaatovereenkomst. Sinds september 2006 heeft hij de centrumrechtse regering geleid, die nog steeds een aanzienlijke populariteit geniet.

U moet de economische crisis aanpakken, het Ierse referendum over het Verdrag van Lissabon i staat deze herfst op de agenda.... en u moet bovendien proberen de klimaatverandering een halt toe te roepen. Is dit het moeilijkste EU-Voorzitterschap ooit?  

De mensen zeggen dit het moeilijkste voorzitterschap ooit is, daarom is onze slogan "de uitdaging aangaan". In het bijzonder de uitdaging van de economische recessie en de klimaatovereenkomst die wij in dezelfde periode in Kopenhagen zullen moeten sluiten. Daarnaast zijn er de besprekingen over het Verdrag dus er zal veel te doen zijn.

Maar ik denk en hoop dat men ons zal zien als goed voorbereid. Wij hebben ook een goede samenwerking met het Parlement nodig. Nu zij hun fractieleiders hebben verkozen en aan de slag gaan, zullen wij goed samenwerken en wij zullen uiteindelijk slagen.

Ongeveer de helft van de Europarlementsleden i is nieuw en er zijn veel eurosceptische leden. Zal het moeilijk zijn om met hen samen te werken?

Nee, ik denk het niet. Mijn ervaring is dat het een Parlement i is dat zijn verantwoordelijkheid neemt en altijd heeft ingezien dat het Europees belang in het hart van de Europese democratie staat. Ik heb altijd een goed begrip voor de onderhandelingen en de besprekingen met het Parlement.

Het Zweeds Voorzitterschap

  • De economische en financiële crisis en de nieuwe post-Kyoto-overeenkomst zijn de belangrijkste uitdagingen
  • Het referendum in Ierland over het Verdrag van Lissabon staat ook gepland
  • Minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, brengt belangrijke internationale ervaring mee
  • Minister Cecilia Malmström i van Europese Zaken brengt ervaring als lid van het Europees Parlement mee

Wij hebben ook in nationale verkiezingen gezien dat steeds meer parlementsleden lijken te roteren. Gedeeltelijk zou dat als iets goed gezien kunnen worden. De nieuwe leden komen met frisse ideeën en meningen die hopelijk zeer dicht bij hun kiezers staan - en ik denk dat dat het beste voor de Europese kiezers is.

Zou naar uw mening het Parlement over de voordracht van Barroso i gestemd moeten hebben of zou het Parlement moeten wachten?

Ik respecteer de autonome status van het Europees Parlement - mijn belang is om te zien dat wij een goed functionerend leiderschap in Europa hebben tijdens deze zeer moeilijke tijden. Dat betekent een goed voorbereid Voorzitterschap, maar ik weet ook dat ik een Voorzitter van de Commissie met een volledig mandaat nodig heb.

Als wij vragen over leiderschap hebben, dan gaat Europa navelstaren. Zodra dit opgelost is, kunnen wij een leiderschap opnemen dat naar buiten toe is gericht. Maar ik ben erg blij met het feit dat de EU-regeringen nu een formele positie wat betreft de voordracht hebben genomen en het is nu aan het Parlement om ja of nee te zeggen. Ik vang signalen op dat zij dat mogelijk in september zullen doen. Ik zou daarmee instemmen: dan zijn wij operationeel en dat is het beste voor de Europeanen.

Tot slot een persoonlijke vraag. Momenteel horen wij veel van Zweedse schrijvers zoals Stieg Larsson. Wie is uw favoriete Zweedse auteur?

Astrid Lindgren. Zij is een verhalenverteller voor veel generaties in Zweden geweest. Zij is een verhalenverteller waar ik mee opgegroeid ben en ik heb haar verhalen aan mijn kinderen voorgelezen. Ik zou willen zeggen dat veel beelden van Zweden die op de geschiedenis teruggrijpen uit haar verhalen komen. Zij is zeer invloedrijk door de manier waarop zij haar verhalen vertelt. Dus ik noem haar als eerste schrijver.