Litouws parlement breekt presidentieel veto anti-holebiwet

Met dank overgenomen van COC Nederland (COC), gepubliceerd op dinsdag 14 juli 2009.

De Seimas, het parlement van Litouwen, heeft vandaag met een ruime meerderheid ingestemd met een wet waarin 'positieve informatie' (ook wel propaganda genoemd) over homo- en biseksualiteit voor minderjarigen verboden wordt. Met deze stemming breekt de Seimas het veto tegen de wet van president Valdas Adamkus.

Dit nieuws wordt ons gemeld door TJA, de Vereniging van Tolerante Jongeren (Tolerantiðko Jaunimo Asociacija) in Litouwen.

De afwijzing van het presidentiële veto tegen het wetsvoorstel kreeg de steun van 87 Seimas-leden en slechts 6 tegenstemmen bij 25 onthoudingen. Zonder verdere amendementen gaat de wet vanaf 1 maart 2010 in werking.

Seimas-voorzitter Arunas Valinskas bracht het voorstel in stemming zonder acht te slaan op de protesten tegen het wetsvoorstel van de Europese holebi/transgenderkoepelorganisatie ILGA, Human Rights Watch en Amnesty International.

Al op 15 juni jl. nam de Seimas dit wetsvoorstel met een verbod op 'positieve informatie' - of ook wel 'propaganda' zoals het door de voostanders genoemd wordt - over homo- en biseksualiteit al aan, maar president Adamkus weigerde er, na internationale protesten, zijn handtekening onder te zetten. Daarmee werd een herstemming in het parlement nodig om zijn veto te breken.

De wet heeft voluit Wet op de Bescherming van Minderjarigen tegen de Schadelijke Effecten van Openbare Informatie. In artikel 4 van de wet wordt de 'propaganda over homo- en biseksualiteit' letterlijk genoemd als een voorbeeld van informatie over schadelijke zaken voor minderjarigen. Daarnaast wordt het tonen van lijken of mishandelde lichamen als schadelijk voor minderjarigen genoemd...