Leiders Parlement: in juli wordt er niet over Barroso gestemd

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 10 juli 2009, 14:45.

Conferentie van voorzitters kwam bijeen op 9 juli

De leiders van de politieke fracties in het Europees Parlement, de Conferentie van voorzitters, hebben gisteren kennis genomen van het voorstel van de Europese overheden om José Manuel Barroso voor de komende vijf jaar als Voorzitter van de Commissie te benoemen. Zij besloten echter om volgende week niet over deze nominatie te stemmen om meer tijd te hebben zijn kandidatuur grondig te beoordelen.

EP Voorzitter Hans-Gert Pöttering zei na de vergadering: "Er lijkt een brede meerderheid te zijn om in september te stemmen. Het is vrij normaal dat de Raad en het Parlement soms verschillende adviezen hebben. De fracties kunnen José Manuel Barroso nu uitnodigen en dan zal hij zeker zijn programma formeel vóór de stemming presenteren."

Joseph Daul (Europese Volkspartij): "Volgende week zullen wij beslissen over een datum voor de stemming. Wij hebben een meerderheid om de stemming in september op de agenda te zetten. Het is belangrijk dat wij verder werken en vooruitgang boeken om de economische crisis te overwinnen".

Martin Schulz (Socialisten & Democraten): "Het Voorzitterschap van de Raad heeft aan een nederlaag geleden, zij wilden dit er snel doorjagen en wij hebben dat verhinderd. Wij zullen in september horen en zien wat de heer Barroso te zeggen heeft en met hem in debat gaan. Wat ik de afgelopen weken gezien heb, stemt me niet hoopvol."

Guy Verhofstadt (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa): "Wat ons betreft, zal alles afhangen van het programma dat Barroso ons zal voorleggen: op basis hiervan zullen wij besluiten om voor of tegen hem te stemmen. Voor ons is het belangrijk dat hij zijn benadering wat betreft de economische en financiële crisis verandert. Hij moet een Europese strategie voorstellen om de crisis te bestrijden. Voor ons is niet de persoonlijkheid maar het programma van belang."

Rebecca Harms (De Groenen/Vrije Europese Alliantie): "Mijn fractie zal er op aandringen om eerst het programma voor de volgende vijf jaar te bespreken en dan zullen wij besluiten of wij gaan stemmen. Ik denk niet dat de heer Barroso  momenteel een meerderheid heeft."

Timothy Kirkhope (Europese Conservatieven & Reformisten): "Het is belangrijk om niet simpelweg te wachten. Wij hebben veel dringende zaken op de agenda, wij hebben behoefte aan een voorzitter van de Commissie die stevig in het zadel zit. Ik hoopte dat hij deze zomer zou kunnen verdergaan, nu hebben wij enige vertraging en ik vind dat onbevredigend."

Lothar Bisky (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links): "Het is prima dat wij de stemming hebben uitgesteld. Maar ik ben van mening dat het niet zinnig is om op basis van het Verdrag van Nice te werk te gaan. Dezelfde mensen die zeggen dat het Verdrag van Lissabon nu zo belangrijk is, willen volgens Nice te werk gaan. Dat is iets wat ik niet begrijp en iets wat ik bekritiseer."